9 Mar 2009 kl: 00:00

Jobbpeppa dig!

Vinterledigheten har för länge sedan lämnat kroppen. Nu har det gått nästan tre månader sedan dess och du kommer på dig själv med att räkna alla helgdagar fram till sommaren. En jobbdag går så mycket långsammare om du är opeppad och trött. Här är listan som ändrar det.  

1. Gå till jobbet Ja, det är så klart en fördel att faktiskt jobba för att kunna jobbpeppa sig, men nu är det mer motion detta handlar om. En rask promenad till jobbet kommer hjälpa dig igenom dagen (så länge du inte blir påkörd på vägen dit). Tar det mer än 40 minuter att gå eller årets värsta snöstorm/regnrusk hägrar har du frikort att ta bilen/bussen.  

2. Skaffa en medpeppare En riktigt entusiastisk människa är otroligt härlig så länge du inte känner dig som en död sill bredvid – men tänk om och rid på energin i stället. Har du ingen inspirerande eller medryckande kollega i närheten av ditt skrivbord så boka in en lunch eller fika med ett energiknippe.  

3. Mentor = medpeppare + idol En mentor är som en medpeppare, men så mycket mer. Han eller hon, troligtvis äldre eller någon som har kommit längre i karriären än du, kan ge dig tips och vara ett bollplank när du stöter på problem.  

4. Planera din dag efter dig Tänk efter hur du fungerar, vilka tider du arbetar bäst på och när du borde göra vissa arbetsuppgifter. Är du mest skärpt på morgonen är det bäst att göra de mest intelligenskrävande uppgifterna då och kanske vänta med mejl till efter lunchen (skicka inte mejl precis innan lunchen, hungern gör dig troligtvis mer aggressiv/slarvig!).  

5. Få koll på mejlen Mejlen är en krävande tidstjuv, men inte om du lyckas få bukt med besten. Mallar underlättar och skriv kort och koncist (men ändå trevligt). Radera spam direkt och sortera dina mejl i vettiga mappar. Det är också bra att gå igenom mejlen som har kommit in senaste veckan (om det inte är oöverskådligt många) så du kan se om du missat svara på något viktigt.  

6. Stoppa godismonstret Det är inte frågan ”om” utan ”när” godissuget kryper fram. Direkt efter lunch eller sent på eftermiddagen brukar vara säkra tillfällen då kiosken över gatan lockar. Lura din sockertand och förebygg med att ta med morotsstavar och nötter till jobbet.  

7. Drick! Nej, nu pratar vi inte om öl på after worken utan det livsviktiga vattnet. Det kanske är tråkigt, och toalettbesöken blir fler, men du kommer tacka dig själv i slutändan. Gör det roligare genom att ha en fin kanna där du lägger citroner, gurka eller kryddor.  

8. Småpauser gör underverk Förutom att motverka musarm eller psykbryt på kollegan som pratar i telefon så kommer små pauser också att ge dig mer energi och koncentrationsförmåga i längden. Frisk luft i stället för kaffe är att föredra förresten, och se till att inte spendera hela lunchen inomhus.  

9. Glöm inte småpratandet Kanske ett smått oortodoxt tips och ett som inte ska överdoseras men som ger energi fram till lunchen eller kvällen är att småprata med kollegorna. Det visar att du bryr dig om något mer än resultat och faktiskt har social kompetens. Dessutom kan kollegan vara vägen till en befordran. Men är du inne på tjugonde kaffekoppen och din chef börjar grymta om slapphet, back to work.  

10. Ta hand om dig Förutom det vanliga tjatet om att träna – JA, det hjälper och kommer få dig att orka mer och må bättre – så handlar det om att hitta njutningar i vardagen. Har du friskvårdsbidrag kanske du kan unna dig en helkroppsmassage för 600 kronor (det finns budgetalternativ på massageskolor).  

11. Peppa dig själv Positiva tankar är inte alltid så lätta att gnugga fram men de kommer att hjälpa. Skriv upp positiv pepp på lappar och ha dem i närheten, och tänk positiva tankar om svåra uppgifter.  

12. Oj oj, inget hjälper Det kan faktiskt vara så att det inte är din entusiasm för att jobba som brister utan snarare att dina jobbuppgifter inte faller dig i smaken längre. Finns det något sätt att ändra din roll på jobbet eller kanske ska du bryta upp och söka dig till ett nytt ställe? Men tänk på att lågkonjunkturen gör det riskabelt att byta jobb. Hitta ett nytt jobb först innan du lämnar ditt gamla.