Jobba i drömmarnas Berlin
24 Maj 2010 kl: 00:00

Jobba i drömmarnas Berlin

Allt fler svenskar flyttar till Berlin, lockade av stadens avslappnade stämning. Där finns chansen att testa sig fram i karriären och förverkliga idéer för en mindre slant än här hemma. Och det gäller inte bara konstnärer och andra kreativa drönare.

När Berlinmuren föll för 20 år sedan förvandlades Berlin till en stad i glädjerus. Euforin håller i sig än i dag och den bubblande energin i kombination med låga priser attraherar horder av studenter, konstnärer och aspirerande författare. Staden beskrivs ofta som ett paradis för just ”softjobbare”. Men även ambitiösa akademiker som vill testa nya karriärer eller förverkliga företagsidéer har upptäckt Berlins potential. Enligt Helena Onn, pressråd på svenska ambassaden i Berlin, bor det cirka 2 500 svenskar i den tyska huvud­staden i dag. Att de lockats hit beror mycket på att Berlin är en världsstad, precis som London, Paris och New York, tror Helena Onn.
– Berlin förenar många helt olikartade stads­delar, stilar och kulturer. Dessutom är stadens historia både spännande och brokig. Här får man på sätt och vis ta del av stora delar av Europas historia på en och samma plats.

Bakgrunden till att Berlin i dag ses som ett billigt paradis är bister. Under mitten av 2000­-talet var den tyska huvudstaden i princip bankrutt, förklarar Helena Onn.
– Rent konkret utlöstes de akuta problemen genom fastighetsspekulationer som tvingade staden till enorma sparåtgärder. Många av Tysklands storföretag är dessutom etablerade i andra städer sedan andra världskriget, och har inte sett någon anledning att flytta till Berlin.
Murens fall 1989 startade också en östberlinsk folkvandring till väst, och många lämnade efter sig tomma lägenheter, vilket gör att en fattig student i dag kan leva flott på hundra kvadratmeter för samma kostnad som ett studentrum i Lund.

En av alla svenskar i Berlin är 29-åriga Malin Elmlid, säljchef på det danska klädmärket Wood Wood. Hon flyttade till Berlin för första gången år 2000 och levde just det berlinska ”softlivet”. Hon startade bland annat en klubb i ett övergivet hus i gamla Östberlin.
– Polisen sa till oss att registrera klubben som ett galleri, då skulle de inte kolla oss på ett halvår. De hade inte resurser att kontrollera alla nya verksamheter som dök upp.

I dag bor Malin Elmlid i Berlin en andra omgång, efter universitetsstudier i statsvetenskap och ekonomi i Lund. Som säljchef reser hon nu 140 dagar om året för att träffa säljagenter och planera för nya marknader.
– Jag visste att jag ville jobba med ekonomi och mode. Och att utgå härifrån Berlin är att köpa tid till att lyckas med sitt jobb, eftersom man kan bo så billigt här.
Hon understryker att det går alldeles utmärkt att jobba ”på riktigt” i staden.
– Berlin är möjligheternas stad, ”the sky is the limit”. Om tio år gör jag något helt annat än i dag, jag känner mig inte så bunden som i Sverige. Där är det dyrt med bostäder, därför blir det svårare att bryta upp för att testa något nytt. Här finns det inte heller någon skam i att misslyckas. Och här finns till exempel inga krav från omgivningen att du måste totalrenovera ditt kök, säger Malin Elmlid.

Vi träffas på ett av Berlins åtskilliga personliga kaféer i det som tidigare var det gamla Östberlin. Papa e Ciccia skulle lika gärna kunna vara ett trendigt lattekafé i Vasastan i Stockholm, med ett otal barnvagnar och ett knippe föräldralediga pappor. Och mycket riktigt, ”Pregnant hill”, kallas den här delen av Berlin, Prenzlauer berg.
– Här bor många av de före detta 20-nåntingkidsen som växte upp efter murens fall och som då skapade en tillvaro med fester i övergivna DDR-bunkrar. I dag är det fortfarande främst i före detta Östberlin som det beryktade Berlin-partyt äger rum 24 timmar om dygnet, berättar Malin Elmlid.

Det låter rätt flummigt?
– Ja, det är det! Här finns många möjligheter och många vet inte riktigt vad de vill. Många vill kanske inte ens att livet ska fungera på ett vanligt sätt, de är rätt nöjda som det är.

Precis som Malin Elmlid bor och jobbar svensken Eric Wahlforss, 30 år, i Berlin. Han summerar intrycket från ett av de första besöken i staden under tidigt 2000-tal så här: ”Ett ockuperat hus i Potsdam med två enorma schäferhundar, massiva marijuanaplantor och stulna brandbilar”.
– Riktigt så galet är det inte i dag, men då var Berlin rätt hajpat och det var också då som svenskarna började intressera sig för det nya, coola Berlin. Men även om hajpen har mattats lite är svenskarna fler än någonsin och många kommer fortfarande till Berlin bara för att festa, berättar han.

Själv har Eric Wahlforss gjort tvärtom och satsat på karriären i Berlin. Efter några vändor fram och tillbaka – då han ägnade sig åt studier på KTH och Handelshögskolan plus en studieresa till Silicon Valley ”för att lära sig web 2.0” – återvände Eric Wahlforss definitivt till Berlin sommaren 2007. Med sig hade han en idé som har utvecklats till företaget Soundcloud, en slags fildelningstjänst för alla led inom musikindustrin. Eller, som Eric förklarar det, ett ”Flickr för musik”.

För om Berlin inte lyckas locka till sig de stora, välkända företagen, attraherar staden i stället unga företagare och kreatörer till något som möjligtvis kan kallas en ny internetvåg. Här finns kluster för nystartade internetföretag, framförallt inom den del av musikindustrin som sysslar med musikteknologi. För Eric Wahlforss och hans svenska kompanjon Alexander Ljung var Berlin ett enkelt val.
– Kreativt sett är Berlin just nu den viktigaste staden i världen, därför ville vi vara här.

I dag har Soundcloud tolv anställda och sitter i de lokaler som tidigare tillhörde Icon Media Lab. Stora och hippt, à la Berlin.
– Johan Staël von Holstein var här några gånger, men han hann aldrig dra igång den tyska verksamheten innan dotcomkraschen.
För Soundcloud har det däremot gått strålande. Våren 2009, mitt under brinnande låg­konjunktur, drog företaget in 2,5 miljoner euro.
– Vi var förbannat ihärdiga och hade en bra idé som vi hela tiden blev bättre på att presentera. Till slut var vi så övertygande att investerarna inte längre kunde säga nej.

Men om Berlin är för alltid vet Eric ännu inte. Han tycker att det känns som att han är i Berlin på ett uppdrag, att bygga upp Soundcloud. Vad som händer efteråt, återstår att se.

Malin då, som föll pladask för Berlin första gången hon satte ner foten i den tyska huvud­staden? Nej, hon vet inte heller om hon alltid kommer att bo kvar, men hon kommer alltid att återvända.
– Ich habe immer einen Koffer in Berlin, som Marlene Dietrich sa. Jag har alltid en väska i Berlin.

HITTA BOENDE I BERLIN
Immobilenscout 24 är den största sökmotorn för lägenheter i Berlin. Här kan du enkelt söka på stadsdelar och vilken hyra du hade tänkt dig. För en bra etta i en populär stadsdel, till exempel Prenzlauer Berg, Mitte eller Kreuzberg betalar du cirka 300-450 euro i månaden. Att bo i kollektiv är vanligt i Berlin. Den största portalen för kollektiv – wohngemeinschaft på tyska – heter Wg-gesucht.de. Ett rum med bra standard i kollektiv kostar cirka 200 euro i månaden.  Källa: Mittberlin.se

JOBBA I ANDRA EU-LÄNDER
➤Du kan ta med din A-kassa och söka jobb i andra EU-länder.
➤ Du har rätt att arbeta och bo i alla andra EU-länder.
➤ Du har rätt att starta eget företag i ett annat EU-land.
➤ Om du flyttar utomlands och ska vara borta i ett år eller mer ska du inte längre vara folkbokförd i Sverige. Anmäl din flytt till skatteverket.
➤ Du kan ibland behöva registrera dig i värdlandet om du arbetar längre än tre månader.
➤ Du har rätt att stanna i ett EU-land och söka jobb så länge du kan styrka att du har möjlighet att få anställning.  
Källa: Eu-upplysningen.se