Föregående Nästa

Jobb eller pizza väntar för vass vägghackare

Jobb eller pizza väntar för vass vägghackare
18 december 2008

Trots en svajande arbetsmarknad finns det branscher där konkurrensen om de kvalificerade jobbsökarna är hård. Därför blir något udda rekryteringsformer allt vanligare. Facebook är till exempel inte längre enbart ett nätverk för att umgås med vänner och bekanta, utan även ett sätt för trendkänsliga rekryterare att hitta anställda.

Annons

Riktade annonser och applikationer har blivit populära verktyg i den här typen av sociala medier. Ett annat exempel är hittelönsbaserad rekrytering. Känner du någon vass person du tror skulle passa perfekt för ett visst jobb? Då kan du bli erbjuden en generös summa pengar om du tipsar rekryteringsföretaget Intip, och din vän tackar ja till jobbet.

Teknikkonsultföretaget ÅF, Ångpanneföreningen, sätter sina arbetssökande minst sagt på prov. De har under året utmanat sina aspiranter med svåra programmeringstävlingar. Tävlingen The Wall blev enligt ÅF själva en rekryteringssuccé och efterföljaren The List om möjligt en ännu större framgång. Båda tävlingarna lockade till sig några av världens skickligaste programmerare. Martin Bjerver, 26, har jobbat på ÅF sedan april i år. Han fick jobbet som mjukvaruutvecklare efter att ha knackat och hackat sig igenom den virtuella väggen.

– Jag kunde inte hålla mig från att försöka eftersom jag alltid gillat att lösa problem, säger han.

The Wall lockade 12 000 vägghackare, varav 1 400 tog sig igenom och fem anställdes.

Se själv: www.welcometothewall.com,

www.welcometothelist.com och www.intip.se

Text: Sara Lidjan

Foto: Istockphoto

Shortcut Redaktion
Publicerad 18 december 2008
Föregående Nästa