Hon bevisar makten i nätverkandet
10 Mar 2014 kl: 00:00

Hon bevisar makten i nätverkandet

Hon är PR-konsulten som landade ett uppdrag på välrennomerade PR-byrån Prime genom sitt ideella engagemang. I dag kan Seher Yilmaz, Rättviseförmedlingens nya ordförande, intyga att alla typer av nätverkande är nyckeln till en givande karriär.

– Min pappa kom hit som politisk flykting och mina föräldrar har inga nätverk i Sverige, de hade aldrig kunnat hjälpa mig. Många som växer upp som jag, med föräldrar som kommer någon annanstans ifrån, eller som inte har någon akademisk utbildning att tala om, vet kanske att det går att bli ingenjör eller läkare – men PR-byrå, vad är det?

Seher Yilmaz har bland annat varit arbetande ordförande för Sveriges Elevkårer samt för LSU – Sveriges ungdomsorganisationer, samarbetsorganisationen för ett 80-tal nationella ungdomsorganisationer i Sverige.

– Den ideella sektorn har varit den hjälp jag behövt och har öppnat mina ögon för karriärvägar som jag aldrig trott skulle finnas. Mitt engagemang och de nätverk jag fått har gett mig helt andra förutsättningar än jag hade haft annars.

Den 21 januari fick hon ett nytt uppdrag där nätverkandet är centralt. Som ny ordförande i Rättviseförmedlingen är Yilmaz ansiktet utåt för de runt 60 000 svenskar som engagerar sig för att lyfta fram kompetens som är något annat än en vit medelålders man. Och att behovet av Rättviseförmedlingens arbete i näringslivet är stort råder det ingen tvekan om. Strax efter att Seher Yilmaz tog över ordförandeskapet hamnade Svenskt Näringslivs ordförande Jens Spendrup i blåsväder efter sina uttalanden i Ekot om att det inte finns tillräckligt många kompetenta kvinnor som kan sitta i styrelser, och att han är emot kvotering.

– Personligen är jag för kvotering. Jag menar att det går alldeles för långsamt. Först ska en massa kvinnor komma in i näringslivet sedan ska män flytta på sig, därefter ska kvinnor få plats och sedan ska alla behandlas lika. Och sen, kanske om 100 år, så ser det annorlunda ut. Utvecklingen går för långsamt.

Att hävda att det inte finns kvalificerade och kompetenta kvinnor är inget unikt för Jens Spendrup, menar hon. Men att vidga sitt nätverk kan ha många fördelar, inte bara för en själv. Det kan också påverka samhället i stort.

– Alldeles för många har dålig fantasi och kan inte se utanför sina egna nätverk utan fortsätta ha det som det alltid varit. Men vi har fått fram kandidater inom områden där man sagt att ”det finns inga kompetenta/kvalificerade kvinnor” och det har visat sig att det inte bara handlar om någon enstaka utan en uppsjö av kandidater.

 

Jämställt på jobbet – så gör du

Våga ställa krav när du söker dig till en ny arbetsgivare. Eller åtminstone lyft frågor. ”Hur jobbar ni med”, Hur ser policyn ut för” ”Vad gör ni rent konkret” Hur ser fördelningen ut”? Det visar att du är engagerad i ditt jobb och ökar chanserna för att du faktiskt hamnar hos en arbetsgivare som delar dina värderingar.

Inse när måttet är rågat. Du måste någonstans bestämma dig för om du vill ha en arbetsplats som redan lever upp till dina standards fullt ut eller om du är beredd att stanna och kämpa för förändring.

 

SEHER YILMAZ

GÖR: Ny ordförande för Rättviseförmedlingen. Jobbar som konsult på PR-byrån Prime och skriver krönikor på Nyheter24.

Bor: Södermalm i Stockholm. Väldigt lyxigt, det är min sambos föräldrars förtjänst. Med min bakgrund hade jag aldrig lyckats fixa en lägenhet där.

ÅLDER: 28 år.

UTBILDNING: Lite blandat, en termin global utveckling, några poäng i företagsekonomi men mestadels har jag pluggat statsvetenskap.

TJÄNAR: Tillräckligt.

TRÅKIGASTE SYSSLAN: Skriva offerter tycker jag är sjukt tråkigt. Jag är värdelös på administration.

BÄSTA JAG VET: Äta långa helgfrukostar. Gärna så pass sent att resten av världen inte skulle kalla det för frukost.

BÄSTA KARRIÄRDRAG: Att ta tjänstledigt från Prime för att jobba på Unionen ett tag. Det är ovärderligt att som konsult få insikt om hur det fungerar i kunders verksamhet – på riktigt.