Här finns de dolda jobben
15 Sep 2010 kl: 00:00

Här finns de dolda jobben

Endast 12 procent av alla jobb i Sverige förmedlas av Arbetsförmedlingen. Tanja Parkkila tror att vi kan bättre än så själva. Därför startade hon i december förra året sajten doldajobb.se, där vem som helst kan tipsa om lediga tjänster, dela med sig av sina bästa jobb-sökar-knep eller anmäla sig som en ledig arbetsresurs. Nu är det dags för hennes nästa satsning: tusennyajobb.nu. För att belysa att Arbetsförmedlingen i snitt bara förmedlar 2,5 ungdomsjobb per handläggare och år vill hon via sajten förmedla tusen ungdomsjobb på två månader.

Kommer ni att nå målet?
– Än har det bara gått två veckor och vi får ta en avstämning vid halvtid. Tusen nya jobb är en hög siffra men det är en mer slående slogan än 600 eller 800 nya jobb, vilket är vad vi egentligen hoppas på.

Hur kom du på idén?
– Jag är övertygad om att det finns massor av jobb som inte blir förmedlade. Folk vänder sig till Arbetsförmedlingen, får inget jobb och tappar självförtroendet. Men Arbetsförmedlingens platsbank är i stort sett verkningslös. Jobben tillsätts genom kontakter och nätverk, genom direktkontakt, spontanansökningar och genom sociala medier. Samtidigt tar det ett till två år att bygga ett nätverk som genererar jobb. Min roll är att skapa portaler där människor kan träffas som inte har något nätverk. En dröm vore att få arbetsförmedlingen att förändra sin sajt och sitt sätt att förmedla jobb, små justeringar skulle få stora effekter.

Det är valtider och Svenskt näringsliv står bakom satsningen. Är det här en politisk kampanj?
– Självklart vill vi påverka. Vi vill belysa ungdomsarbetslöshetsfrågan och passa på att ta vara på energin som finns i valtider. Generellt tycker vi inte att något block har bra åtgärder för att ungdomar ska komma ut och få riktiga jobb – inte praktikplatser, eller jobb som tillkommer genom sysselsättningsåtgärder, som kostar multum och inte håller i längden.

Vad tycker arbetsgivarna om att få ansökningar till jobb som inte annonserats ut?
– De tycker att det är hur bra som helst. Chefer är ofta stressade och har kanske inte tid att annonsera efter hjälp. Dessutom är det både krångligt och dyrt för dem att använda sig av Arbetsförmedlingen och de litar kanske inte heller på dess förmåga att leverera rätt kandidat. Resultatet blir att de struntar i att annonsera. Tipsar då någon av deras medarbetare om en jobbmöjlighet på vår sajt och det resulterar i spontanansökningar blir de mycket tacksamma. Det sparar dem tid och pengar och visar att de har smarta medarbetare i teamet. Och de behöver ju inte göra någonting med ansökningarna om de inte vill.

Tanjas tips till dig som söker jobb:

Ta tag i saken själv.

Du måste marknadsföra dig själv mot företagen genom att nätverka och bygga ditt personliga varumärke. Och du måste göra det själv, lite inte på att Arbetsförmedlingen ska hjälpa dig.

Visa att de behöver dig

Visa företagen att du är en resurs. Ta reda på vad de har för problem och hör av dig och berätta att du kan hjälpa dem med just det.

Presentera dig redan innan de behöver anställa

Ta reda på vilka småföretagare som finns på din ort, eller vilka som precis startat och gå dit och presentera dig. Be om ett tolv minuters möte även om de inte vill rekrytera för tillfället. När de behöver rekrytera kommer de förhoppningsvis ihåg dig om du har gett ett bra intryck.

Utnyttja potentialen i sociala medier

Använd sociala nätverk för att skapa direktkontakt med arbetsgivare. En sån kontakt kan du aldrig få via ett CV, och du kan ju inte heller haffa en företagsledare på stan. Men via Facebook och Twitter kan du bli mer än ett CV i högen. Använd sociala medier för att framställa dig själv som en expert och en resurs.