Här är partiledarnas tidigare karriärer
26 Jun 2018 kl: 00:00

Här är partiledarnas tidigare karriärer

Foto: Lina Nydahl

Kaffe, kläder och juridik på Lööfs cv

Grovstädning av byggbaracker och montering av boxlås på en industri – det var vad Annie Lööf (C), 34, fick göra som tonåring för att få ihop pengar till skidsemesterns liftkort, har hon berättat för Tidningen Vision.

Centerledarens första ”riktiga” jobb var dock som affärsbiträde i en herrklädesbutik i Värnamo. Där jobbade hon i fem år, enligt en intervju med Svenska Dagbladet, och vi får anta att det var på helger och lov – för direkt efter gymnasiet började Annie på juristlinjen i Lund. Under studietiden hann hon även med att jobba som barista i London i några månader och vara assisterande jurist på en juristbyrå.

I riksdagsvalet 2006, när Annie var 23 år, blev hon genom personvalet inkryssad i riksdagen och lade studierna på hyllan för att satsa på politiken. Sin juristexamen avlade hon 2011 – bara månader innan hon valdes till partiledare för Centerpartiet.

 

Målaren som blev yngsta kommunalrådet

Foto: Truls Busch Christensen

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor, 31, inledde sitt arbetsliv med att sommarjobba som fasadmålare under fem säsonger.

Efter att hon tagit studenten från IB-programmet pluggade hon freds- och konfliktkunskap samt förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, sedan var hon kommunpolitisk sekreterare åt KD:s kommunalråd i Uppsala.

Inför valet 2010 jobbade Busch Thor som pr-konsult i Stockholm, och samma år blev hon Sveriges yngsta kommunalråd när hon valdes till posten i Uppsala.

 

Foto: Kristian Pohl/ Regeringskansliet

Politikpaus ledde till tv- och lärarjobb

Trots att Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin, 35, blev riksdagsledamot direkt efter gymnasiet har han en hel del icke-politiskt på sitt cv

2006 tog han en fyraårig paus från riksdagen och hann arbeta som reporter på TV4:s samhällsredaktion, ta en kandidatexamen i Mellanösternkunskap, ta en yrkesexamen som folkhögskolelärare, jobba som folkhögskolelärare i historia och samhällskunskap samt debutera som författare.

Från tonåren har Fridolin extrajobb i en mataffär på meritlistan, och i en intervju med DN berättar han att även varit guide på Trinity college i Dublin under en sommar.

 

Foto: Kristian Pohl/ Regeringskansliet

Lövin vann Stora journalistpriset

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin, 55, har en lång journalistisk karriär bakom sig.

Efter gymnasiet pluggade hon filmvetenskap, sociologi och italienska vid Stockholms universitet samt statsvetenskap i Bologna. Hon har varit reporter på allt från Veckorevyn till P1:s samhällsredaktion och frilansade också under många år.

2007 gav hon ut boken ”Tyst hav” som vann både Guldspaden och Stora journalistpriset – och bidrog till att hon rekryterades av MP som politiker.

 

Foto: Magnus Fröderberg

Officeren som ville bli astronaut

Som barn ville Liberalernas partiledare Jan Björklund, 56, bli astronaut. Och om han inte hade blivit politiker tror han att han hade blivit lärare, antagligen i historia. Men politiker blev han – dock inte på heltid förrän han var 32.

Dessförinnan gjorde Björklund karriär inom militären. Tre år efter lumpen tog han sin officersexamen och blev fänrik, ett år senare blev han löjtnant, därefter kapten och slutligen major, innan han tog tjänstledigt för att satsa på politiken.

 

Foto: Jonathan Othen

Webbdesign sticker ut på Åkessons cv

Redan som 16-åring var Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson, 39, med och bildade en lokal SDU-förening. Tre år senare valdes han in i Sölvesborgs kommunfullmäktige och vid 26 års ålder blev han partiledare.

Innan politiken tog över på heltid ägnade Åkesson sju år åt universitetsstudier i bland annat statsvetenskap, teoretisk filosofi och nationalekonomi, enligt SVT Nyheter.

Under några år arbetade han också som webbdesigner i ett företag han startat tillsammans med två partikamrater.

 

Foto: Denny Lorentzen/ Pressbild

Sjöstedt har skrivit tre deckare

Precis som flera andra partiledare engagerade sig Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt, 53, politiskt redan som tonåring.

Han hoppade av gymnasiet två gånger innan han gick ut, därefter ströjobbade han bland annat som repromontör och på ett gruppboende. Under 90-talskrisen tvingades Sjöstedt sluta som montör på Volvo Lastvagnar där han hade jobbat i fem år, och strax efter blev han invald i EU-parlamentet.

Vid sidan av politiken har han skrivit flera böcker – bland annat tre deckare.

 

Foto: Kristian Pohl/ Regeringskansliet

Från slyröjare till statsminister

Att Stefan Löfven (S) har ett förflutet som svetsare och facktopp lär knappast ha undgått någon, men statsministern har faktiskt en del annat på sitt cv också.

I sitt Almedalstal 2013 berättade Stefan om det allra första jobbet han hade: som 14-åring ägnade han en sommar åt att röja sly i diken utanför Gålsjö i Ångermanland.

Efter tvåårig ekonomisk linje på gymnasiet började han på socialhögskolan i Umeå, men hoppade av efter tre terminer. Därefter hann han med att arbeta som timmersorterare i Ådalen och på Posten i Sollefteå, innan han vid 22 års ålder började som svetsare på Hägglund & Söner i Örnsköldsvik. Det var där han fick sitt första fackliga uppdrag och resten är – som man brukar säga – historia.

 

Foto: Fredrik Wennerlund/ Pressbild

Politiken fick gå före fotointresset

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, 54, började sitt yrkesliv som fotoförsäljare på Expert.

Därefter har civilekonomen och den före detta tävlingsgymnasten från Eskilstuna verkat i politiken under större delen av sin karriär – bland annat som Muf-ordförande, riksdagsledamot, socialborgarråd i Stockholm och socialförsäkringsminister.

Under åren 2000–2003 pausade han från politiken och arbetade som kommunikationsdirektör på IT-konsultföretaget Connecta/Adcore.