Global designtävling gav dubbel karriärvinst
23 Maj 2016 kl: 00:00

Global designtävling gav dubbel karriärvinst

Det är inte varje dag man får ta statsministern i hand och berätta om sitt arbete. Men det är precis vad som hände Chalmersstudenten Davor Pejic, som skriver sin mastersuppsats och samtidigt genomför ett internship på SCAs pappersfabrik i Lilla Edet. I fabriken tillverkas bland annat Edet hushålls- och toalettpapper och på konverteringsavdelningen där Christian Carlsson är chef, arbetar cirka 200 medarbetare med att förvandla de två ton tunga pappersrullarna till mer konsumentvänliga storlekar.

– Det är roligt att statsministern valde att komma till Lilla Edet. Vi har mycket att visa upp i vår fabrik, inte minst hur långt vi har kommit i vårt hållbarhetsarbete. För att tillverka papper krävs stora mängder vatten och energi men genom att effektivisera torkprocessen har vi bland annat lyckats minska vatten- och energiförbrukningen betydligt, berättar Christian.

Arbetet med att minska resursförbrukningen i produktionen är något som också berör Davor, som i sin uppsats kartlägger materialspill vid en av produktionslinjerna.

Global designtävling

Davor vann SCAs globala designtävling tillsammans med två kurskamrater förra året. Tävlingen vänder sig till studenter vid SCAs partneruniversitet och förra året deltog 26 lag från sex länder. Davors lag gjorde succé med sin innovativa behållare för våtservetter. Priset var ett internship på SCA och eftersom Davor var i startgroparna för sin mastersuppsats passade han på att kombinera dessa två saker.

– SCA sträcker ut handen till oss studenter på ett nytänkande och utmanande sätt, vilket är väldigt inspir-
erande. Både designtävlingen och mitt internship har gett mig en konkret möjlighet att visa vad jag går för. Hittills har Davor bara sett en bråkdel av allt SCA har att erbjuda, men nyfikenheten är väckt.

– Vill du arbeta på ett globalt och innovativt företag med starka varumärken som Libresse, Tork och Libero är SCA rätt arbetsgivare, berättar Christian.

Snabb karriärresa

Christian har hunnit med mycket under sina åtta år på SCA. Efter att ha inlett karriären som logistikplanerare på pappersfabriken i Lilla Edet, fick han rollen som processingenjör och blev sedan chef för en avdelning i fabriken. Men varför stanna i Sverige när SCA kan erbjuda karriärmöjligheter i 60 länder? Flytten gick till Düsseldorf där han ingick i SCAs Hygiene Manufacturing Excellence, ett expertteam som ger support till SCAs fabriker runt om i Europa.

– Det var en spännande tid. Fokus låg på att hjälpa fabrikerna i deras förbättringsarbete. I dag är han tillbaka i fabriken i Lilla Edet där han ansvarar för konverteringsavdelningen.

– Jag är ett levande bevis på att SCA investerar i sina medarbetare och deras utveckling, avslutar Christian.