Framtidsspana med Christer Fuglesang
26 Jan 2014 kl: 00:00

Framtidsspana med Christer Fuglesang

Vad tänker du på när du hör ordet ­framtid?
– Då tänker jag ganska långt fram i tiden, och för mig ligger det såklart nära till hands att tänka på rymden, allt från tio år framåt till visioner om ­sekler framåt när man bor i rymdstäder. Men jag tänker också på de stora frågorna här på jorden, som klimatförändringar, demokratiutveckling och sådana saker. Jag tänker mer globalt än nationellt.

Kommer vi att flytta till andra planeter?
– Det kommer absoluta att vara möjligt och jag är övertygad om att det kommer att ske. Människan har alltid utvecklat sina gränser, det ligger i vår natur och det är viktigt att vi gör det. Frågan är bara när och vilka som kommer att göra det.

Om det är möjligt att bo på Mars om 25 år, skulle du flytta dit då?
– Det är roligt att besöka rymden, men jag tror inte att jag skulle flytta till Mars permanent. Jag trivs bra på jorden. Men det finns andra som skulle vilja, projektet Mars one är ett exempel på det. Redan om tio år vill de börja bygga en koloni på Mars. Även om jag själv anser att det är helt orealistiskt tycker jag att det är en kul idé.

Är resor till rymden en klassfråga i ­framtiden?
– Det kommer att vara dyrt en lång tid framöver. Men jag tror att de som så småningom flyttar till andra planeter är alla möjliga typer av människor, entreprenörer till exempel, och människor som inte har det så bra här på jorden och som kan hoppas på ett bättre liv någon annanstans. Rent hypotetiskt skulle en framtida utvandring till Mars kunna jämföras med utvandringen till Amerika. Jag ser det inte som omöjligt i alla fall.

Tror du på annat liv i rymden?
– Det finns garanterat annat liv i rymden, andra civilisationer också. Frågan är bara hur vanligt det är. En enkel livsform kan finnas på andra ställen i vårt solsystem, inom 20 år har vi förmodligen bevis på det. Men att upptäcka andra civilisationer är nog inte möjligt. Att hitta en civilisation som lever samtidigt som vår är inte sannolik. Det tog tre och en halv miljarder år för oss att gå från en enkel livsform till civilisation och vi är kanske de enda i vår galax just nu. Att få kontakt med någon annan galax får vi aldrig möjlighet till, det är två miljoner ljusår bort. Men att det finns andra civilisationer någonstans, det är jag övertygad om.

Vad önskar du att vi har fått reda på om rymden om femtio år?
– Liv på andra planeter är helt klart en stor grej. På rymdforskningsbasis är det annars två stora frågor­ vi vill ha svar på, vad mörk materia och mörk ­energi egentligen är för någonting. Sedan vill vi så klart ta reda på om det går att bo på Mars och om vi kan bygga farkoster som är betydligt snabbare än i dag. Det finns idéer och prototyper på far­ko­ster som kan ta oss till Mars på några veckor ­istället för ett halvår, som det tar i dag.

Ser du ljust eller mörkt på framtiden?

– Jag är optimist. Om du tittar historisk på utvecklingen i världen finns det ingen anledning till att vara pessimist. Trenderna är positiva.

Christer Fuglesang

Studerat: Teknisk fysik, KTH, examen 1981. Disputerade i experimentell partikelfysik vid Stockholms universitet, blev docent 1991. Avslutade sin formella astronaututbildning vid NASA, 1998.
Jobbat: Som astronaut. 2006 blev han den första svensken i rymden.
Gör nu: Jobbar med masterprogrammet ”Aerospace Engineering” vid KTH där han också bedriver egen forskning och marknadsför rymdforskning och teknik.