1 Mar 2008 kl: 00:00

Farlig framgång

För våra föräldrar krävdes det många år och hårt slit innan de kunde bli aktuella för chefsjobb. Förebilderna i dag är däremot extremt framgångsrika personer som rekordsnabbt tagit sig igenom universitetsstudier – gärna med dubbel examen – och som redan vid 25-årsåldern har chefsjobb och höga löner. Men den som har uppnått allt

i unga år kan få betala ett högt pris. Chefstidningen Management Today har gjort en kartläggning av vad de kallar ”accelerated success syndrome”. Det handlar om karriärister som redan i 30-årsåldern börjar känna sig trötta på arbetslivet. De har gradvis brutits ned, dels av långa arbetstimmar och brist på tid för familj och vänner, dels av pressen av att ha mycket ansvar utan tillräckligt med erfarenhet och känslan av att vara en påläggskalv som egentligen saknar kontroll över sitt liv. Många unga chefer har också hunnit skaffa sig en dyr livsstil som de måste se till att upprätthålla. Kombinerat kan alla dessa faktorer leda till en livskris.

Trettio är den ålder då många börjar grubbla över vad de egentligen har uppnått i livet och hur de vill ha det i framtiden. – I stället för att kunna njuta av din ungdom tvingas du kanske jobba långa arbetsdagar och känner hård press från din arbetsgivare. I trettioårsåldern har de flesta förlorat sin ungdomliga optimism och börjar fundera på om de verkligen har gjort rätt yrkesval. Det är också i den åldern du börjar inse vilka dina verkliga värderingar är och de kanske inte överensstämmer med ditt företags värderingar, säger Linda Holbeche på The Work Foundation till Management Today. Enlig Management Today bär företagen själva stor skuld. Många företag premierar unga anställda som viger sina liv åt jobbet. Dessa personer befordras ofta i snabb takt, utan att arbetsgivaren funderar över om de egentligen är tillräckligt erfarna och mogna, samt vilka problem som kan uppstå i framtiden.