Experten: sista minuten-tips inför lönesamtalet
18 Jan 2018 kl: 00:00

Experten: sista minuten-tips inför lönesamtalet

Lönesamtal om bara några dagar. Vad bör jag prioritera?

– Kunskap är makt! En av de viktigaste sakerna är att kolla upp om det finns löneavtal på arbetsplatsen. Om det finns det har arbetsgivaren en skyldighet att betala ut löneökningar varje år, då går det inte att komma undan med argument som ”vi har inte råd”. Läs även på om företagets ekonomi – hur det har gått det senaste året. Ju mer du vet om företaget, desto fler argument kan du vässa.

Är det läge att prata prestationer?

– Ja. För tjänstemän generellt, men framför allt för akademiker, gäller individuell lönesättning. Det innebär att det är dina arbetsuppgifter och din arbetsprestation som ligger till grund för hur din lön sätts. Därför är det oerhört viktigt att fundera kring dina prestationer under året som gått och lyfta fram konkreta exempel. Till exempel om du har tagit på dig fler eller mer kvalificerade arbetsuppgifter eller startat interna initiativ som gynnar företaget.

Anna-Karin Mattsson, löneexpert på Unionen. Foto: Alex Giacomini

Vilka typer av argument biter på arbetsgivaren?

– Prestationsargument framför allt, att du har bidragit med något som gynnar företaget. De flesta arbetsgivare är ganska krassa och spetsar öronen när det kommer till ekonomi. Har du gjort något som har ett värde för företaget är du väldigt intressant att behålla – och får då ett bra förhandlingsläge. Ju bättre du bidrar till verksamheten, desto större chans har du att få en löneökning.

Vilken attityd bör man gå in med?

– Någonstans mellan ödmjuk och självsäker. Det kan funka att vara lite offensiv – men aldrig aggressiv. Du ska veta ditt värde och inte acceptera allt för många undanglidningar från chefen. Uppfattas du som saklig och påläst är chansen större att din chef lyssnar på dig. Det är bra att komma ihåg att en förhandling handlar om att två parter ska komma överens. Lås inte fast dig vid ett fast mål utan försök vara lösningsorienterad.

”Det är egentligen bara chefer som tjänar på hyschhyschet.”

Tips på smarta strategier?

– Håll koll på löneläget i din yrkesroll. Lönestatistik på nätet kan ge en missvisande överblicksbild. Det finns alltid lokala och regionala variationer, såväl som variationer i arbetsuppgifter. För en ännu tydligare bild: trotsa lönetabut och stäm av med kollegor, vänner och bekanta. Att våga börja prata lön med varandra gör att du som anställd får kunskap om på vilken nivå du borde ligga, vilket ger ett övertag i löneförhandlingen. Det är egentligen bara chefer som tjänar på hysch-hyschet.

Finns det några big no-no’s?

– Undvik allt för personliga argument, till exempel att du behöver en högre lön för att klara av ditt nya bolån. Att blanda ihop sitt privata liv med yrkeslivet allt för mycket är oftast inte uppskattat av chefen. Inte heller att jämföra sig med andra. Att börja diskutera någon annans lön kan göra att du uppfattas som avundsjuk och ogin. Men detta gäller inte diskriminerande löneskillnader – det ska självklart upp på bordet.

Förhandla dig till förmåner

Dags för löneförhandling men snålt med extraslantar? Det finns andra sätt att boosta lönen – här är tips på förmåner du kan förhandla om i stället för pengar!

1. Tjänstepension

Ju tidigare du omfattas av en tjänstepension, desto bättre. Och enligt Pensionsmyndigheten är just tjänstepension, om man ser till värdet, den enskilt största löneförmånen i förhållande till andra.

2. Extra semester

Går det trögt att få upp lönen kan det vara värt att förhandla om antalet semesterdagar i stället. Ofta är det en bra lösning för båda parter, särskilt för verksamheter som ligger lågt under semestertider.

3. Volontärarbete

Vill du engagera dig ideellt? Förhandla om att få göra det med bibehållen lön i nästa lönesamtal. Allt fler arbetsgivare inser nämligen nyttan med att låta sina anställda göra gott i samhället under arbetstid.

4. Kringisar

Svårt att få till balansen mellan arbete och fritid? Då kan det vara värt att förhandla om så kallade ”kringisar” – förmåner som hjälper anställda med det ”runt omkring”, till exempel barnpassning och hemstädning.

5. Friskvård

Saknar du friskvård på arbetsplatsen kan du driva frågan i löneförhandlingen. Det är en förmån som både du och din arbetsgivare tjänar på – personal som mår bra presterar bättre och har färre sjukdagar.

6. Betalda raster

Pausen är viktig – både för att må bra på jobbet och för att arbeta så effektivt som möjligt. Faktum är att allt fler företag börjat erbjuda sina anställda utomhusraster på betald arbetstid. Kanske något att förhandla om?