En modern ledare – en visionär
8 Okt 2013 kl: 00:00

En modern ledare – en visionär

Du har arbetat med ledarskap i 25 år. Vad väckte ditt intresse för området?
– Jag fastnade för det när jag började på Handels 1978. Studierna var tuffare än jag hade trott och jag hade otroligt ambitiösa studiekamrater. ”Om det här är nästa generations företags­ledare är jag inte alls av rätt virke”, tänkte jag – och då började jag grubbla över vad ledarskap egentligen handlar om.

Universums senaste studentundersökning* visar att kvaliteten på ledarskapet är en av de viktigaste frågorna för unga när de väljer arbetsgivare.

Vad innebär bra ledarskap i dag?
– Det beror så klart på sammanhanget. Ett bra ledarskap i ett förband med fallskärmsjägare skiljer sig från ett bra ledarskap på en klinik för äldreboende – förhoppningsvis. Men en klassisk fråga inom ledarskapsfilosofin är: ”Är gruppen till för ledaren eller är ledaren till för gruppen?”. I det tidiga 1900-talets industrisamhälle var gruppen till för ledaren. Chefer bestämde och anställda utförde, och bra ledarskap var att styra utan att vara för obehaglig. I dagens kunskapsintensiva tjänstesamhälle är ­ledaren i stället till för gruppen – högkvalitativt ledarskap är att stödja gruppen i dess beslutsfattande.

Finns det några särskilda drag som skiljer morgondagens ledare från gårdagens?
– Vi ser ett allt större behov av ledare som inte bara får oss att utföra sysslor utan även får oss att känna engagemang och entusiasm. Förut värderades vänster­ hjärnhalvas analytiska ledarskapsegenskaper högt, men nu suktar vi efter höger hjärnhalvas visionära ledaregenskaper. Det är kompetenser som vi traditionellt har kopplat till konstnärer snarare än chefer.

Bland de tillfrågade i undersökningen som hade ett stort intresse av att själva bli chefer var två attribut extra viktiga på det nya jobbet: Att ha ledare som stöttar deras utveckling och att få mycket eget ansvar.

Går de två att kombinera?
– Absolut, det är vad ett coachande ledarskap bygger på. Det gäller att ge både positiv och kritisk feedback. Att våga lägga över ansvaret för ett projekt på den anställde, men att finnas där för att ge en second opinion.

Att ha inspirerande ledare är också särskilt viktigt för de som vill bli chefer. Hur blir man en mer inspirerande ledare?
– Det beror förstås på vad man jobbar med, men god retorik är en inspirerande ledaregenskap som aldrig ­kommer att gå ur tiden. I vår tid kan vi se vad talandet har gjort för Winston Churchill, Martin Luther King och Barack Obama. Och retorik har alltid varit viktigt för dem som vill leda andra – se bara på Demosthenes i antikens Grekland som fyllde munnen med stenar och försökte överrösta havet för att lära sig att tala väl.

Slutligen – vilken sorts ledare är du själv?
– Jag är historiens sämsta beslutsfattare. Jag kan få för mig att jag ska äta sushi till lunch, får beslutsångest i hissen, vallar runt i kvarteret i en kvart och tar till sist en korv och skjuter upp beslutet till eftermiddagen. Utöver det är jag en diplomat, på gott och ont. Jag tror på att låta saker växa fram och att ge positiv feedback. Så länge den metoden fungerar är jag en bra ledare. Om den inte gör det – tja, det var ju det som fick mig att grubbla från början.

* I Universums undersökning FöretagsBarometern svarade över 20 000 studenter på frågor om vad som är viktigt i deras framtida karriär. Undersökningen färdigställdes i februari 2013.

MATS TYRSTRUP

YRKE: Författare och doktor i företagsekonomi.

AKTUELL: Med boken ”Att leda på gränsen till fiasko”.