Föregående Nästa

Micael Dahlén: "Du får inte missa andra säsongen"

Sveriges enda rockstjärneprofessor är omöjlig att sortera in i ett fack. Micael Dahlén är en vild mix av ekonomiguru, akademiker, trendspanare och socialpsykolog.
27 mars 2015

Rockstjärneprofessorn Micael Dahlén tipsar om sina kulturfavoriter – där alla hans olika personas får tycka till.

Annons

Film

Ombytta roller

av John Landis

Ekonomiprofessorn i mig tipsar om Ombytta roller från 1983, som handlar om tiggaren (Eddie Murphy) och finansmäklaren (Dan Akroyd) som byter plats och tillsammans tar sig an storkapitalet. Den skulle kunna vara en orientering inom ekonomisk historia nu drygt trettio år senare, men fungerar snarare som en nyttig påminnelse om att väldigt lite har förändrats i vårt svåra och ofta olyckliga sätt att förhålla oss till pengar psykologiskt, socialt och finansstrukturellt.

Bok

Sleep Donation

av Karen Russell

Foto: Ker2103 / CC BY-SA 3.0

Akademikern i mig läser gärna science fiction, särskilt när den är så smart och njutbar som Karen Russells rosade bok Sleep Donation från 2014. Med förrädiskt vackra bilder målar den upp ett scenario där sömn är den nya hårdvalutan när en sömnlös epidemi far över världen och folk dör bland skärmar i en ivrig multitaskande jakt att hinna med och vara allt. Om science fiction är historieböcker för framtiden är den här boken en rätt hemsk redogörelse för vad vi har att vänta.

Podd

Serial

av This American Life

Trendspanaren och socialpsykologen i mig väljer podcasten Serial. Det är True Detective, fast på riktigt, i multikanalsformat som samlat miljontals människor över hela världen i en simultan mördarjakt. Om du missade första säsongen må du vara ursäktad, men om du inte är med när andra säsongen snart drar igång varnar trendspanaren för att risken är stor att du blir anklagad för att ha noll koll på samtiden. Och socialpsykologen i mig (som skrev den otäcka boken Monster) konstaterar att mord fortsätter att fascinera över alla kulturella gränser och format.

Shortcut
Publicerad 27 mars 2015
Föregående Nästa