23 Maj 2011 kl: 00:00

Dos and don’ts på CV:t

Tidigare pratade man mer om meritförteckning än om CV. Där listades olika roller utan information om vad de innebar. Dagens CV går ut på att ge en mer personlig bild av individen och vad personen har gjort, menar Linda Antonsson.
– I stället för att bara skriva till exempel projektledare, skriver du även att du i den rollen organiserade en mässa. Det ska fortfarande vara kortfattat, men inte bara torra fakta.

 

Vilka uppgifter är då på sin plats i CV:t?
– Yrkesmålsättning och en personlig profil. Ju mer unik du är desto större är chansen att du sticker ut. En annan sak är uppgifter om engagemang i organisationer, föreningar och ideell verksamhet. Det visar att du kan ta ansvar och att du har en stor kontaktyta.

 

Vad ska jag undvika att ta upp? Nationalitet, civilstånd, hälsa?
– Utelämna allt som kan påverka någons förutfattade meningar, strunta till exempel i foto på dig själv. Om en arbetsgivare specifikt efterfrågar en uppgift ska du givetvis ta med den, men generellt ska sådana saker inte vara med.

 

Hur vanligt är det att ta upp hälsa på CV:t?
– Jag har märkt att folk gärna vill ha med hälsa i sitt CV. Men var går gränsen innan det blir diskriminering? Tänker man efter är det rätt läskigt om det skulle bli ett krav att skriva hälsa. Då kanske en person blir bortsållad för att den är till exempel allergisk och någon annan med sämre meriter får jobbet.

 

Finns det saker som hänger kvar i CV:t som inte längre bör finnas med?
– Nej, egentligen inte. Kanske att ta med fritidsintressen som inte är relevanta för jobbet.

 

Fler Do’s and Don’ts:

Börja starkt! Börja din meritförteckning med en kort sammanfattning av dina kvalifikationer. På så sätt fångar du rekryterarnas uppmärksamhet direkt och står ut när rekryteraren bläddrar igenom CV-högarna. Ett exempel skulle kunna vara: ”Dedikerad administratör med djup kunskap i Office-programmen och utmärkta skiftliga och muntliga färdigheter i svenska och engelska. Har kandidatexamen i ekonomi vid Uppsala universitet och fyra års arbetslivserfarenhet.”

 

Konkretisera! Lista inte bara dina kompetenser, visa i stället hur du har använt dem för att förbättra dina tidigare arbetsgivares resultat. Till exempel kan du i stället för att bara skriva ”utbildade medarbetare i mailhantering” konkretisera varför det var bra genom att exempelvis skriva ”utvecklade en Powerpoint-presentation och undervisade 25 anställda i mailhantering, vilket förkortade våra mailrelaterade arbetsuppgifter med hälften”.

 

Anpassa innehållet! Ta dig tid att skräddarsy ditt CV för varje tjänst du söker genom att lyfta fram de av dina kunskaper och erfarenheter som möter kraven för just det jobbet. Plocka gärna upp nyckelord ur annonsen, och tänk på att inte bara rada upp egenskaper. Konkretisera genom att berätta hur de tog sig uttryck, till exempel att du ”är engagerad vilket visade sig då jag på eget initiativ föreslog och genomförde en kampanj som ökade företagets försäljning”.

 

Korrläs! I en undersökning bland rekryterare som Careerbuilder genomförde svarade 84 procent att det bara krävs ett eller två stavfel i ett CV för att det ska hamna i papperskorgen, 47 procent sade ett enda stavfel kan vara den avgörande faktorn. Så korrläs, korrläs, korrläs. Be även några vänner läsa igenom ditt CV innan du skickar iväg det. Kom ihåg att berätta för dina vänner vilken tjänst du söker, och att skicka med annonsen, så att de får en bra bild av om du har anpassat ditt CV för jobbet.

 

Håll dig till ämnet! Ta inte med irrelevant personlig information, såsom din favoritmat eller hobbies. Däremot får du gärna nämna ifall du volontärarbetat eller talar ett andra språk som är relevant för jobbet. Göm inte dessa under en ”Övrigt”-rubrik. Har du arbetat mycket som volontär kan det få en egen avdelning. Dator- och programkunskaper som har relevans för jobbet bör också lyftas fram.