Dissa Jante och ro hem jobbet!
31 Aug 2010 kl: 00:00

Dissa Jante och ro hem jobbet!

Karriärcoachen Nina Jansdotter uppmanar oss till att göra upp med Jante och våga sälja våra starka sidor, framförallt i jobbsökarsituationer.
– Alla behöver lära sig att lyfta fram det bästa hos sig själv. Framför allt gäller det kvinnor, som generellt är mer blygsamma, både när de skriver cv och vid anställningsintervjuer. Många är rädda för att uppfattas som skrytsamma besserwissers, men det finns många nyanser mellan det och att vara en dörrmatta, säger Nina Jansdotter till E24.

Så här balanserar du rätt och landar i skön framåtanda representerad av Antijante på din väg till drömjobbet, i stället för att falla in i alltför blygsam Janteanda eller dumdryga Skrytmåns-kommentarer:

1. När du skriver ditt cv & brev
Jante: Låter lite så här:”Jo jag uppfyller nog en del av kraven… Kanske. Fast det finns säkert de som är bättre.”
Skrytmåns: Brer på med alla säljklyschor som finns utan att exemplifiera dem alls.
Antijante: Tvekar inte utan beskriver helt enkelt sina starka sidor kopplade till konkreta exempel ur lyckade projekt och vardagssituationer. Om det behövs frågar Antijante runt bland vänner och kollegor för att höra sig för om vad andra ser som hans/hennes starkaste sidor och talanger.

2. När du går på jobbintervjun
Jante: Är artig och korrekt och levererar inövade svar. Gör inte bort sig men gör heller inte något särskilt minnesvärt intryck. Står inte ut ur mängden när rekryteringsdagen är över.
Skrytmåns: Lyssnar inte för fem öre på rekryterarna, eller vad de egentligen vill veta uner intervjun. Pratar på om sin egen agenda tills rekryterarna får nog.
Antijante: Berättar vilka problem hon eller han kan lösa åt arbetsgivaren utifrån sina tidigare erfarenheter.

3. När det är dags för lönesamtal
Jante: Inställningen låter lite så här: ”Jo men lite lön vore fint, tack snälla”.
Skrytmåns: ”När kan jag få min BMW, var är mitt hörnkontor och lägg på en nolla till där va?”
Antijante: ”Det här tycker jag att jag är värd, utifrån vad jag kan tillföra och vad lönenivåerna i branschen ligger på.”

4. När du har rott hem tjänsten och är ny på jobbet
Jante: Smyger in på morgonen och tassar därifrån på eftermiddagen utan att direkt ha märkts särskilt mycket. Det tar ett par månader innan alla har lärt sig hans eller hennes namn och vad hon/han gör.
Skrytmåns: Drar sexskämt, avbryter kollegorna vid lunchbordet och talar om hur allt kan göras bättre på ”mitt sätt”.
Antijante: Lyssnar nyfiket, ber om råd och bidrar med egna idéer och förslag. Hjälper gärna andra och ger beröm. Ganska snabbt vet alla kollegor vem den nya trevliga kollegan är.