Dina förväntningar är värda tusenlappar
11 Jan 2013 kl: 00:00

Dina förväntningar är värda tusenlappar

Att diskutera vad man tjänar, kollegor emellan, kan vara mer eller mindre känsligt beroende på var man jobbar. Men en sak är säker. Du vinner i längden på att ha ordentliga samtal med din chef när det gäller förväntningarna på dig. Det kan nämligen göra att du får en högre lön.

 

Enligt en undersökning gjord av fackförbundet DIK (akademikerförbundet för kultur och kommunikation) tjänar du som vet vad som förväntas av dig 800 kronor mer i månaden än den som inte har förväntningarna klara för sig. Detta innebär i förlängningen att glappet mellan den som vet och inte vet om förväntningarna blir större och större. De personer som alltid känt till vad de förutsätts prestera tjänar 2 500 kronor i månaden mer än de som lever i ovisshet.

 

– Om du inte har tydliga besked om vad som förväntas måste du ställa frågor till din chef. Ställ krav på att få diskutera din betydelse för verksamheten, det gynnar båda parter. Din lön blir bättre och arbetsgivaren får en bättre leverans från dig, meddelar DIK:s ordförande Karin Linder i ett pressmeddelande.

 

Om du dessutom ser till att regelbundet ha riktiga lönesamtal med chefen får du i genomsnitt 600 kronor mer i månadslön än den som låter bli.

 

Fotot: DIK:s löneenkät besvarades av 8 500 medlemmar

 

 

Andra sätt att få upp sin lön

 

Byt jobb. Det mest naturliga tillfället att löneförhandla är vid nyanställning. Ett anställningsavtal är bindande, så det är viktigt att ni är överens på alla punkter innan du börjar. Se till att få ett skriftligt anställningsavtal. Muntliga avtal är bindande men svårare att bevisa. Om du är vikarie, passa på att förhandla lom din lön vid varje förlängning. Fram till det att ni är överens om villkoren för det nya vikariatet är du helt fri att tacka nej och söka ett annat arbete.

 

Se över dina arbetsuppgifter. Om du fått nya åtaganden eller fler ansvarsområden finns det all anledning att diskutera lönen. Vid större förändringar ska ni vara överens om detta innan du påbörjar de nya arbetsuppgifterna.

 

Ökad kompetens. Om du höjt din kompetens genom utbildning eller på annat sätt, begär ett lönesamtal. I argumentationen bör du utgå ifrån att du nu kan utföra arbetet bättre, effektivare och med en högre kvalitet, alternativt ta på dig fler eller mer avancerade arbetsuppgifter. Med högre kompetens borde du vara mer värd för arbetsgivaren.

 

Andra orsaker. Det är inte bara kompetens och nya arbetsuppgifter som påverkar. Se också över lönestrukturen på ditt jobb. När du kommer tillbaka från en längre ledighet (föräldraledighet eller annat arbete) kan du begära att få din lön omprövad.

 

Källa: Cv-guiden.se