7 Dec 2009 kl: 00:00

Det våras för staten

Det låter kanske inte så sexigt i unga akademikers öron, men just till statliga myndigheter, verk och bolag ska runt 132?000 personer rekryteras de närmaste fem åren. Unga, välutbildade storstadsbor har störst chans att få någon av tjänsterna och rekryteringen har redan dragit igång. Ett massivt generationsskifte tillsammans med att nya jobb skapas i vår IT-intensiva värld ligger till grund för de många jobb­chanserna.

– Generationsväxlingen inom staten är först och störst, säger Annette Carnhede, ordförande i fackförbundet ST.

Medelåldern är hög hos de statliga arbetsgivarna, delvis på grund av ständiga neddragningar de senaste 20 åren. Nu går det däremot väldigt bra för staten, som inte påverkas av den ekonomiska krisen på samma sätt som andra sektorer. Den kombinationen öppnar upp för massor av nyanställningar.

Hälften av dagens tjänster kommer att bytas ut inom fem år. Jobben blir alltså inte fler, de ska ersättas. Yrken som bland andra ingenjör, IT-specialist, ekonom och jurist efter­frågas och kraven på utbildning ökar. Administrativ personal kommer att minskas medan till exempel forskare och utredare blir fler.

– Vi som jobbar här vet att det finns massor av spännande jobb och utvecklingsmöjligheter, men som arbetsgivare ligger staten långt ner på unga akademikers lista, säger Annette Carnhede.

Enligt ST måste statliga arbetsgivare i framtiden erbjuda unga det de helst av allt vill ha – karriärmöjligheter, personlig utveckling, intressanta arbetsuppgifter och bra lön.

– Gemensamt för alla som jobbar inom staten är möjligheten att i sitt jobb samtidigt göra nytta för samhället. Det är också något som vi vet lockar unga.

Text Kristina Hultquist, kristina@khultquist.se