Föregående Nästa

De fyra stegen för att få jobbet

De fyra stegen för att få jobbet
27 februari 2009

Snabbt och enkelt! Fyra steg som tar dig närmare hur du fångar ditt drömjobb. Det blir lättare när du vet hur rekryteringen går till.

Annons

1. Tjänsten utlyses. Hugade arbets­sökade skickar in ansökningar med cv och personligt brev, precis som vanligt. Sedan sållas bara de som absolut inte uppfyller kvalifikationerna bort. Detta är en av speedrekryteringens fördelar: fler får en chans att ”visa upp sig”.

2. Väl på plats håller vd:n eller någon annan chef en presentation av företaget och kanske även den utlysta tjänsten. Kandidaterna får en namnlapp och fotograferas tillsammans med den. Vid en del speedrekryteringar får kandidaterna köa vid en disk eller ett bord, och intervjuerna sker inför alla andra kandidaters spetsade öron, men det vanligaste är att alla får vänta i ett rum medan en och en går in i ett annat …

3. … och möter rekryterarna. Ofta består den gruppen av personalchefen, chefen och den närmaste medarbetaren. Intervjun tar max en halvtimme men ofta bara fem-tio minuter. En annan variant är att kandidaten får presentera sig själv, antingen enligt instruktioner eller efter eget huvud.

4. Så fort den sökande lämnar rummet gör rekryteringsgruppen en anteckning om hur de har uppfattat den sökande. När alla sökande presenterat sig kallar man dem som verkar passa bäst till en eller flera fördjupande intervjuer.

Rebecka Åhlund
Publicerad 27 februari 2009
Föregående Nästa