Föregående Nästa

David Batra: ”Hans böcker är fyllda med livsglädje”

David Batra: ”Hans böcker är fyllda med livsglädje”
09 september 2009

INSPIRATIONSKÄLLAN: ”Jag vill rekommendera författaren Sture Dahlström, som dog 2001. Han var Sveriges första och enda beat-författare, och hans böcker är fyllda med både livsglädje och kåthet, men framför allt är de sjukt roliga."

Annons

”En kompis tipsade mig om honom för några år sedan, och jag fastnade direkt för textens tempo och energi. Det finns ingen annan författare som kan paketera så mycket kreativitet i varje liten kort mening.

Två av mina absoluta favoriter är Gökmannen (1975) och Cyklonmannen (1992). Gökmannen handlar om herr Xerxes Sonson Pickelhaupt, en svensk man i 30-årsåldern som är bosatt i Paris och som styrs av driften att sprida sin säd till alla kvinnor han ser. Herr Sonson ser sig som den framtida stamfadern åt hela världens befolkning. För att säkra människans fortlevnad bygger han upp en privat spermabank där han konserverar sin nordiska säd för framtida bruk.

I Cyklonmannen åker den gränslösa baronen Himmelstrutz till USA med sin fantastiska uppfinning pestharnesket, ”det heltäckande skyddet”. Här experimenterar han med det han kallar urvibration och umgås med den underbara harpisten miss Nutcracker såväl som med den bastanta polisen miss Lair.

Ni hör ju – de här böckerna måste läsas!”

Berättat för: Maija Mårtensgård

Shortcut Redaktion
Publicerad 09 september 2009
Föregående Nästa