11 Nov 2010 kl: 00:00

”Då tjänar man pengar”

Eva Hamilton, vd för SVT, konstaterar att psykisk hälsa borde mätas på arbetsplatser precis som den fysiska hälsan mäts i dag. Med siffror kan en handlingsplan tas fram och man minskar risken för ”flum”. Apropå att hon själv genomfört tuffa förändringar i sin organisation och tvingats fundera över hälsosam tillväxt säger Eva:
– Det viktigaste är respekt för hur man är som individ, och att bli sedd. Varje människa som ”gnäller” har ett motiv. Jag har lärt mig att ta mig tid att lyssna och ta reda på vad motivet är.

Affärsmannen Carl Bennet var inne på samma spår:
– Att ge medarbetare större ansvar och förtroende, så att de känner att ledningen ser möjligheter i dem och satsar på dem, är bland det bästa man kan göra. Människor känner sig behövda och uppskattade, och sjukfrånvaron minskar på köpet.

 

 

 

Lisa Lindström, vd för digitala designbyrån Doberman, menar att kompetensutveckling måste få kosta.
– Att investera i mina medarbetare är ett affärsbeslut. Då får jag fram det bästa ur dem. För mig är det lika viktigt att företaget är bäst och att vi mår bra som att det är lönsamt. Kanske borde vårt väga-och-mäta-samhälle bli bättre på att premiera människor mer utifrån om de är innovativa än bara lönsamma.

 

Magnus Svartengren, professor vid Karolinska institutet som forskar om friska företag, höll med om idén:
– Jag tror att det är en nyckelfaktor för hälsosam tillväxt att tänka mindre på att tjäna pengar och mer på att vara bäst. Då tjänar man pengar.