15 Nov 2010 kl: 00:00

Curlingbarnen tar med mamma till jobbet

Ett hett ämne just nu är barn som skäms bort av sina så kallade curlingföräldrar även som vuxna. Eller som ett nytt, amerikanskt begrepp uttrycker det: helikopterföräldrar. De inte bara sopar vägen framför sina barns fötter så att den är blank som en curlingbana, de fortsätter att flyga ovanför sina barn, beredda att när som helst dyka ned och hjälpa dem ur varenda problem som kan uppstå.

 

Goda exempel på detta syns i SVT:s nya tittarsuccé ”Ung & bortskämd”. I serien flyttar tio ungdomar som är vana att få allt ifrån städhjälp till frukost på sängen av sina föräldrar – trots att de flesta av dem är över myndig ålder – in i ett hus tillsammans. Där ska de i åtta veckor klara sig utan mammas och pappas hjälp.

 

Att föräldrar rycker in i sina barns liv är varken nytt eller ovanligt. En ny trend tyder dock på att föräldrar numera tar det hela ett steg längre. När mamma och pappa börjar lägga sig i sina vuxna barns yrkesliv har det kanske gått för långt.

 

Enligt en undersökning från tidningen Chef har en av tio chefer har varit med om att en förälder följt med på en anställningsintervju eller kontaktat företaget för att lösa en fråga eller konflikt mellan sitt barn och chefen. Föräldrarna har också lagt sig i förhandlingar om lön, villkor och schema. Dessutom har nästan två av tre chefer varit med om att en förälder kontaktat dem för försöka ordna jobb eller praktikplats åt sitt barn.

 

Karriärcoachen och beteendevetaren Nina Jansdotter upplever att unga idag är mer ”curlade” än tidigare generationer:
– Föräldrar är idag mer aktivt engagerade i sina barns liv och står sina barn närmre än tidigare. Dessutom finns det många fler valmöjligheter för unga idag vad gäller både utbildning och jobb, och föräldrar vill gärna hjälpa barnen att hitta rätt och göra rätt val. Man vill det bästa för sitt barn, säger hon.

 

Vilka konsekvenser får det när man ”tar med sig mamma” till jobbet?
– Är man väldigt van att bli servad av sina föräldrar och inte ta eget ansvar är man ju sämre rustad för att klara av ett jobb. Man är inte van vid att ta beslut och kan inte hantera misslyckanden. Om föräldern hela tiden kliver in för att lösa problemen blir det svårt att utvecklas i arbetet och man kan gå miste om både respekt och befordringar. Det blir dessutom mer komplicerat för arbetsgivaren, som måste ta onödiga diskussioner med en tredje part.

 

Fakta: Helikopterföräldrar

– Två av tre chefer har blivit kontaktade av en förälder som försökt fixa ett jobb eller en praktikplats åt sitt barn.
– 13 procent har blivit kontaktade av en förälder som velat lösa en fråga mellan dem och den anställde.
– 8 procent har blivit kontaktade av en förälder som velat diskutera den anställdes lön, villkor eller schema.
– 9 procent har varit med om att en förälder följt med en jobbkandidat på intervjun.
– 42 procent av cheferna instämmer med påståendet att många yngre personer i arbetslivet inte fått lära sig att lösa sina egna problem under uppväxten.

 

Källa: Synovate/Tidningen Chef

 

Text: Emelie Caiberth
Foto: Curlade deltagare i SVT:s nya program ”Ung & bortskämd”