Föregående Nästa

Chefen kontrollerar dig på nätet

Chefen kontrollerar dig på nätet
01 mars 2008

Akta dig för att avslöja för mycket om dig själv på privata bloggar, dejtingsajter eller nätverk. En ny undersökning av det amerikanska rekryteringsföretaget ExecuNet visar att 77 procent av all rekryterare söker information om jobbsökande på nätet, och 35 procent säger att det uteslutit kandidater baserat på information som de hittat.

Annons
För att lyckas bra på arbetsmarknaden är det viktigt att inte bara ha kontroll över vilket intryck man gör som person. Numera är det även avgörande att du har koll på din webb-image, det vill säga vad som finns skrivit om dig på nätet och vilka bilder av dig som ligger ute.

Tidningen Women´s Wall Street har pratat med några rekryterare som använder sig av internet för att kontrollera arbetssökande. Rekryteraren Gail, verksam på ett multiinternationellt företag, säger att hon upptäckt mängder av information om sökande sedan hon regelbundet börjat göra kontroller på nätet.

– Vi stod i valet och kvalet mellan två sökande till jag hittade den enas profil på MySpace. Hon poserade i bikini och skrev att hennes intressen var sex och att ha kul. Det var inte direkt de egenskaper vi sökte hos en kandidat.

Trenden med arbetsgivare som söker information på nätet växer, men med några enkla tips kan du skydda dig.

1. Var försiktig

Posta aldrig någonting på din sida eller på dina vänners sidor, som du inte vill att en potentiell arbetsgivare ska se. Undvik nedsättande kommentarer, utmanande foton, fult språk eller konfidentiell information.

2. Var diskret

Om det går, välj funktionen privat, så att bara de personer du väljer kan se din profil. Eftersom du inte kan välja vad folk skriver i din gästbok är det också smart att blockera kommenterafunktionen. Tänk på att allt som skrivs på Internet arkiveras.

3. Håll koll

Kontrollera regelbundet din profil, för att se vilka kommentarer som lämnats. Googla dig själv för att se vad som skrivs om dig och se till, om möjligt, att ta bort information som kan riskera dina karriärmöjligheter.

Shortcut Redaktion
Publicerad 01 mars 2008
Föregående Nästa