15 Okt 2012 kl: 00:00

Bygg upp ditt professionella rykte

På sin egen hemsida beskriver sig Per Frykman som en pionjär inom ”personal branding”. Ändå vill han inte tala om vikten av att bygga sitt varumärke. Pers mantra är i stället att varje person på jobbjakt ska ta reda på sitt professionella rykte.

− Ditt varumärke är det du säger om dig själv. Ditt professionella rykte är hur andra upplever dig, säger Per Frykman som har skrivit boken Ditt professionella rykte – upptäck din främsta tillgång tillsammans med Karin Sandin.

 

Genom andras ögon

Den ultimata jobbansökan ska inte vara en historiebeskrivning av ditt liv, utan snarare en beskrivning av vad du kan – sett med andras ögon. Och även den som är nyutexaminerad eller som just har inlett sin karriär har ett professionellt rykte.

− Att gå på universitetet är bland det tuffaste man kan göra. Därifrån har du handledare och projektkompisar och en rad andra personer som känner dig, säger Per Frykman.När Per tar reda på någons professionella rykte sker det genom att ett 15-tal personer får svara på sju frågor om personen. I regel finns det en ganska stor skillnad i hur andra upplever en och hur man upplever sig själv.

− Nästan alltid framträder en mer positiv och nyanserad bild än personen trodde. Ingen har en aning om hur man upplevs, och det gäller inte bara studenter utan även chefer och konsulter, berättar han.

 

”Behåll för dig själv”

De positiva omdömena ska definitivt med i jobb­ansökan, de sämre behåller man för sig själv och ser som förbättringsområden. En del saker kan också hamna på det Per Frykman kallar för en Sluta göra-lista – en lista med dina svagare sidor som du helt enkelt ska sluta med.

− I allmänhet är vi experter på våra svagheter. I stället borde vi tänka tvärtom och ytterligare förstärka det vi redan är bra på, säger han.

 

 

 

Per Frykmans två bästa ­råd

1. Satsa på det du redan är bra på.

2. Sluta göra det du är dålig på.

 

De värsta fallen:

1. När din uppfattning om dig själv ligger över det som omgivningen anser. 2. Slående ofta är det då du hamnar på fel jobb eller fel plats.