16 Aug 2012 kl: 00:00

Bli ekonomismart – här är en snabblektion

Vad är pengar? Så heter boken som kom ut i början av sommaren, författad av den rutinerade och prisbelönta ekonomijournalisten Andreas Cervenka. Syftet är att ge oss vanliga, dödliga en inblick i hur saker och ting egentligen hänger ihop i den allt mer komplicerade världsekonomin. Utan att vi somnar.

 

 

Här bjuder Andreas Cervenka oss på en snabblektion:

Låga räntor är ingen frälsning
De onormalt låga räntor som vi har vant oss vid har en farlig baksida. Alltför låga räntor blåser upp spekulationsbubblor i andra tillgångar som aktier och fastigheter. Det slutar i smärtsamma krascher. Nedpressade räntor urholkar också värdet på våra pensioner och innebär i praktiken att pengar förs över från de som sparar till de som lånar.

 

Mer pengar = mer skulder
Hur görs pengar? I svaret på denna fråga ligger en stor del av förklaringen till finanskrisen. 1971 övergav USA kopplingen mellan guld och värdet på dollarn. Sedan dess är pengar något som i princip kan tillverkas utan begränsningar. De största producenterna av pengar är banker som skapar dem i form av nya lån. Det är en orsak till varför det har byggts upp en enorm skuldbubbla i västvärlden de senaste trettio åren.

 

Se upp för paradigmen
Känslor, och inte rationellt tänkande, styr ekonomin. Under årtionden växte sig två myter så starka i västvärlden att de till slut betraktades som naturlagar: bostadspriser går alltid upp och börsen stiger tio procent om året. Hela det moderna finansiella systemet bygger dessutom på en annan vandringssägen, att stora industrialiserade länder aldrig kan få skuldproblem. Detta önsketänkande har visat sig bli dyrbart.

 

 

 

LÄS MER

 

Fått tillbaka på skatten? Låt inte dina surt förvärvade pengar ätas upp av bankens dolda avgiftsfällor! Håll koll på detta och slipp hål i plånboken.
Långt till lön men tomt i plånboken? Du behöver inte snåla in på allt roligt för det. Med några små knep kan du kapa vardagskostnaderna utan att för den skull bli en asocial asket.
Är du Slösa, Spela, Ge bort, Spara, Investera eller Ta för sig? Hitta din pengapersonlighet och bli bättre, undvik konflikter och få som du vill.