31 Okt 2008 kl: 00:00

Blatte-förmedlingen, så började det

I det kombinerade galleriet/rekryteringskontoret på Birkagatan i Stockholm, sitter Ivan Daza och hans kollegor och tar emot en stadig ström av klienter. Specialiteten är att förmedla arbetssökande som inte nödvändigtvis är födda eller har studerat i Sverige. Det var knepigt att få patent- och rekryteringsverket att acceptera namnet Blatteförmedlingen. Resten har gått som på räls.

– Det jag tycker att vi har lyckats med är att koppla mångfald i arbetslivet, till vinst och direkta konkurrensfördelar. Jag tror inte på att det går att lagstifta fram rekrytering av invandrade svenskar. Men i slutändan är det varje vd:s mål att göra vinst. Och eftersom det är en fördel att kunna språket och kulturen i det land där du gör affärer, sitter invandrade svenskar många gånger på en efterfrågad kompetens, säger Ivan Daza och skruvar upp galleriets bakgrundsmusik.

Blatteförmedlingen har många multinationella företag som kunder. Det som efterfrågas är framförallt specialkompetens i kombination med språk.

– Bred rekrytering stärker ditt team, alla kan bidra med olika infallsvinklar och tillsammans kan ni hitta nya affärsmöjligheter.

En tidig kund tar en titt på konstverken som pryder väggarna. Stämningen på kontoret är avslappnad, men seriös.

– Man skulle kunna tro att det största problemet när invandrade svenskar söker jobb, är företagen och deras eventuella fördomar. Men det är inte sant. I dag har de flesta företag mångfaldsplaner, och vi lever i en globaliserad värld där koncernspråket oftast är engelska. Däremot har jag mött många människor som inte har skickat ansökningar till drömarbetsgivaren därför att det själva har fördomar. De utgår från att arbetsgivaren inte är intresserad av deras profil. Så mitt första råd är: våga söka de anställningar du vill ha. Vem vet, med just din språkkunskap och kulturella bakgrund kanske du blir oumbärlig!

Ivan Dazas fem bästa tips på anställningsintervjun:

1. Klä dig neutralt. Du vill att rekryteraren ska fokusera på din kompetens och inte dina kläder. När du väl är anställd kan du klä dig precis som du vill. Men låt inte kläder distrahera vid första mötet med företaget.

2. Fokusera på affärsnyttan av din kompetens. Om du har bott 17 år utanför Sverige har du en fantastisk erfarenhet av internationella affärsmiljöer.

3. Om det är ointressant i tjänsten att du bott 17 år utanför Sverige – ta inte ens upp det

4. Bli inte irriterad om någon uttalar ditt namn fel. Det finns ingen anledning för någon att reta sig på brytningar.

5. Var glad! Utgå från att du kommit till din nya arbetsplats. Är du glad och energisk kommer du att ses som en tillgång. Och om inte den tjänst du sökte passade dig, har du åtminstone fått en framtida kontakt.