10 Jun 2010 kl: 00:00

Bästa sommarläsningen för hängmattan

Dröm dig bort från ditt jobb under semestern med en bra bok i händerna. Här är 8 böcker som får dig att tänka på annat.

 

HÅPAS DU TRIFS BRA I FENGELSET
(SUSANNA ALAKOSKI, ALBERT BONNIERS FÖRLAG)

 

 

I helgen har jag levt med en knarkarbrorsa. Oroat mig, känt sorg och fått insikt i hur tungt det kan vara med en anhörig som fastnat i missbruk. Håpas du trifs bra i fengelset är sådär pang på som jag önskar att fler böcker var. Efter sista sidan går jag runt och ser huvudpersonerna framför mig. Författaren använder språket så smart. Förmedlar stora känslor med små knep. Det här är läsning som gör dig till en bättre medmänniska. (Malin Sund)

HELGLÄSNING: 8/10
NYTTA: 8/10
ATT PRATA OM: 10/10
HJÄRNGYMPA: 4/10
HÅLLBARHET: 9/10
 

 

HYPNOTISÖREN
(LARS KEPLER, ALBERT BONNIERS FÖRLAG)

 

 

Lika beroende som romanfiguren Erik Maria Bark är av läkemedel, blev jag av Lars Keplers kriminalroman. Från att en man, hans hustru och ena dotter hittats bestialiskt ihjälhuggna dras jag med i en rasande bladvändarjakt på mördaren och sanningen. Två ur familjen lever fortfarande och läkaren Erik Maria Bark tvingas in i fallet för att hypnotisera den medvetslösa sonen för att få svar. Konsekvenserna av hans inblandning låter inte vänta på sig då han förut lovat att aldrig mer använda hypnos. När jag slår ihop boken kan jag till slut hämta andan. Men jag sitter kvar illa till mods, med frågan: hur ond kan människan egentligen vara? (Emelie Östergren)

HELGLÄSNING: 10/10
NYTTA: 4/10
ATT PRATA OM: 7/10
HJÄRNGYMPA: 5/10
HÅLLBARHET: 9/10
 

 

HAKAWATI – SAGOBERÄTTAREN
(RABIH ALAMEDDINE, NORSTEDTS)

 

 

De förväntningar som framsidan framkallar uppfylls definitivt. Här bjuds jag på äkta Tusen-och-en-natt-läsning med ett vackert språk. Huvudpersonen Usama återvänder till Libanon från USA när hans pappa ligger på dödsbädden och börjar minnas sin farfar hakawatins historier. Usama har fått efternamnet al-Kharrat – Påhittaren – och det passar honom eftersom han ärvt berättarlusten. Via de parallella berättelsespåren i boken får jag en inblick i det nutida, krigssargade Libanon samtidigt som jag får dyka in i läckra, fantasifulla sagor. Det här är helt klart den bästa boken som jag har läst på länge. (Malin Sund)

HELGLÄSNING:10/10
NYTTA: 4/10
ATT PRATA OM: 6/10
HJÄRNGYMPA: 5/10
HÅLLBARHET: 10/10
 

 

NÄR BARNET LAGT SIG
(MICHAEL NYQVIST, NORSTEDTS)

 

 

En bra skådespelare har förmågan att sätta sig in i andra människors liv. Men det är inte givet att talangen går att översätta till ord på en sida. I Michael Nyqvists fall går det dock utmärkt. Jag sträckläser hans ärliga, medryckande och fina berättelse om sökandet efter pappan och de italienska rötterna. Historien börjar en tid innan hans föräldrar avslöjar att han är adopterad. Det är läckert att ta del av Nyqvists känsla för teater, hur han upptäcker scenens värld. Här och var skymtar hans syn på livet. Det här är riktigt bra och upplyftande läsning. (Malin Sund)

HELGLÄSNING: 10/10
NYTTA: 6/10
ATT PRATA OM: 8/10
HJÄRNGYMPA:5/10
HÅLLBARHET: 9/10
 

 

UTRENSNING
(SOFI OKSANEN, ALBERT BONNIERS FÖRLAG)

 

 

Så här måste min morfars vardag ha sett ut, innan han lyckades fly från Estland under andra världskriget. Så här måste hans mamma och systrar ha haft det, de som blev kvar medan hans pappa och bröder deporterades till Sibirien. Sofi Oksanen är en fantastisk berättare. Via två kvinnors öden förmedlar hon historiska detaljer på bästa sätt. Precis som den estniske författaren Jan Kross lyckas Oksanen förmedla ångesten som om jag vore på plats. Det är tung läsning men den skapar insikt för alla som har levt i krig och hittat styrkan att överleva vardagen. (Malin Sund)

HELGLÄSNING: 6/10
NYTTA: 7/10
ATT PRATA OM: 10/10
HJÄRNGYMPA: 6/10
HÅLLBARHET: 10/10
 

 

STJÄRNPALATSET
(MARTIN ENGBERG, NORSTEDTS)

 

 

Växthuseffekten har tagit en oväntad vändning och människan finner sig mitt i en kvävande istid. Boken växlar mellan två tidsplan i huvudkaraktären Katharinas liv, först uppväxtåren och sedan tiden i Drivhuset, ett samhälle som kan vara mänsklighetens sista utpost. Eftersom boken är apokalyptisk ifrågasätts individens roll i samhället och vår roll på jorden. Och boken utmärker sig genom något så ovanligt som starka kvinnliga karaktärer utan att kännas krystad. (LF)

HELGLÄSNING: 10/10
NYTTA: 5/10
ATT PRATA OM: 9/10
HJÄRNGYMPA: 4/10
HÅLLBARHET: 6/10
 

 

DYNGKÅT OCH HUR HELIG SOM HELST
(MIA SKÄRINGER , FRANK FÖRLAG)

 

 

Dyngkåt och hur helig som helst Frank förlag Mia Skäringer har samlat krönikorna från sin blogg och magasinet Mama. Hon förskönar inget. Texterna är både tunga och roliga, och väldigt ärliga. Hon berättar om sin skilsmässa och vägen till att trivas med sig själv. Men allra mest skriver hon om vardagslivet som fembarnsmamma plus en stor hund, i ett hus på en ö. Den största behållningen, vid sidan av originella och fina ord och uttryck, är en befriande känsla av att duga precis som jag är. (Malin Sund)

HELGLÄSNING: 9/10
NYTTA: 7/10
ATT PRATA OM: 9/10
HJÄRNGYMPA: 2/10
HÅLLBARHET: 9/10
 

 

TITTAREN
( MATTIAS, RONGE ORDFRONT)

 

 

Marcus lever verkligen det perfekta livet. Åtminstone om han får säga det själv. När dottern Nelly fyller ett år tänker han dessutom visa det för alla andra. I stället för att ordna ett futtigt barnkalas drar han in en cateringfirma i våningen. Några år senare faller allt sönder bit för bit. På väg hem från en föräldraledighet i Argentina tycker han att väggarna i planet rör sig mot honom, och flygvärdinnan påstår att han har skrämt upp en annan passagerare genom att övertygat säga att planet snart ska störta. Mattias Ronges debutroman drabbar läsaren redan efter ett par sidor. Ju sämre Marcus mår, desto mer sugen blir man på att följa med honom ner i den totala ångesten som han helst dövar med tre öl och en tolva Fernet. Det är oklart hur självbiografisk Tittaren är, men för den som rör sig i Stockholms byråvärld är igenkänningsfaktorn hög. (Maija Mårtensgård)

HELGLÄSNING: 9/10
NYTTA: 7/10
ATT PRATA OM: 10/10
HJÄRNGYMPA: 4/10
HÅLLBARHET: 7/10
 

 

 

 

Har du några boktips du vill dela med dig av, skriv gärna en kommentar nedan!