”Att curla kan vara förödande för karriären”
12 Feb 2013 kl: 00:00

”Att curla kan vara förödande för karriären”

De finns överallt. Curlarna. Och de som gärna ser att någon sopar banan åt dem. Erik Sjögren är vd och delägare i Framfot, ett utbildningsföretag inom ledarskap, kommunikation och personal. Han utbildar bland annat inom svåra samtal och konflikthantering för chefer. Han menar att det är dåliga förutsättningar att göra karriär genom att dumpa över sina arbetsuppgifter på någon annan eller att tvärtom – göra allt själv.

 

Hur vet man om man är en curlare?Erik Sjögren Foto: Lasse Eklöf
– Om någon kommer med ett problem med dig, hur reagerar du då? Slutar det med att du tar över och gör det själv i slutändan, kan det vara ett varningstecken. Likaså om du ägnar mycket energi åt vad andra ska tycka och tänka. Det kan också vara att du förbereder minutiöst för andra och sopar banan vilket gör att ditt eget arbete blir lidande.

 

Hur vet man om man är på andra sidan, alltså någon som blir curlad?

– En bra ledtråd är om du känner dig behandlad som ett barn. Den som curlar kan ofta upplevas som om den tar ansvar nästan som en förälder. ”Du har väl inte glömt att ta på dig halsduken/skicka offerten till den där kunden/ställa in disken? Det kan också vara så att du går till någon för att prata av dig, eller bara lufta några frågor – och det slutar med att den personen börjar spotta ur sig lösningar. Om du är van vid att andra löser saker åt dig kan du ha ett mönster av att vara curlad.

 

Hur gör man för att sluta curla/sluta bli curlad?

– All förändring börjar med insikt. Nästa steg är viljan att förändra och att bestämma sig för att vilja ha en förändring. Att använda öppna frågor för att bryta sitt eget curlingmönster är oerhört effektivt. ”Hur menar du då?”, ”Vad behöver du av mig?”, ”Hur skulle du själv vilja lösa det här?”. Ett annat är att sitta på händerna och vara tyst. Ibland behöver människor bara prata av sig – det är inte alltid att du förväntas lösa deras problem. För den som blir curlad och vill bli bättre på att stå på egna ben finns en enkel mening – ”Du kan vara lugn, jag löser det här!”. Det gör det lättare för curlaren att backa några steg och släppa kontrollen.

Finns det några fördelar jobbmässigt med en välsopad bana?

– Som egenkär karriärist eller lite lagom lat finns det uppenbara fördelar med att ha en curlare – du har någon att lämpa över saker på vilket frigör tid för dig. För personer med ett stort bekräftelsebehov kan det också vara skönt med någon som ägnar mycket möda åt att underhålla deras känsloliv. Nackdelen är att det inte bara är dina saker som hamnar på curlarens bord, så du vet inte hur kvaliteten blir. Problemet är att det blir mycket glasyr men inte så mycket innehåll i tårtan. Du får inte samma möjlighet att växa med utmaningen och träna dina karriärfärdigheter.

 

– Att vara den som curlar kan vara förödande för karriären. Genom ta på dig alltför mycket av andras arbetsuppgifter så låser du fast dig. Det är också vanligt att personer som bränner ut sig har en historik av att curla och ta ansvar över andras arbetsområden och känslor. Det är svårare att göra karriär om du en gång bränt ut dig eftersom du då har en mycket lägre stresströskel.

Vad är det värsta curlingexemplet som du råkat ut för?

– För att inte hänga ut någon annan tar jag mig själv som exempel. Ett av mina första arbeten var på McDonald’s. Jag hade oerhört svårt att komma i tid och försov mig rejält flera gånger i månaden. Jag var i övrigt mycket uppskattad, skicklig och visade resultat så att avsluta min anställning var inte ett alternativ. En restaurangchef under upplärning fick i uppgift att lösa problemet. Det slutade med att hon bekostade två extra ringklockor till mig. Tyvärr gjorde det ingen skillnad eftersom jag stängde av även dem och fortsatte sova. Det som fungerade var att jag slutligen själv fick ta ansvar över att lösa situationen och rejäla konsekvenser om problemet uppstod igen.

 

Eriks tips till curlaren:

Inse att du har att göra med vuxna som du kan ställa krav på. Det du kan påverka är inställning och beteende. Nästa gång någon kommer med ett problem, fråga hur de skulle lösa det. Få dem att ta ansvar.

 

Acceptera inte flykt från ansvar. Om ett problem återkommer gång på gång, sätt stopp. ”Det kommer alltid att finnas saker vi inte kan kontrollera. Jag vill veta vad du kan påverka!”

 

Ta tag i konflikterna. Du kanske hjälper till för husfridens skull, men även om du eftersträvar harmoni, skapar du konflikt och staplar problemen på hög om du länge har låtit folk åka snålskjuts på dig.

 

Det är viktigt att både du och andra får växa genom att prova själva. Det är så vi lär oss och utvecklas. Om någon annan hela tiden löser problemet så är lärpunkten att jag inte behöver göra det.