Årets Uppstickare: ”Vi hade varit tysta för länge”
10 Dec 2013 kl: 00:00

Årets Uppstickare: ”Vi hade varit tysta för länge”

Hon visste att hon aldrig skulle komma undan ostraffad. Men det fanns ingen annan väg att gå. Hon var tvungen att ta sig igenom skiten, en gång för alla. Det handlade trots allt inte bara om henne, det var mycket större än så. Hatet mot kvinnor.

 

– Allt jag skriver om föds ur att det är någonting som skaver. Då kommer fokus bort från dig själv. Jag visste att det jag skrev skulle få konsekvenser. Men jag såg inga alternativ.

 

Efter år av hot och trakasserier fanns det plötsligt en dag ingen väg tillbaka. Maria var på väg ut genom dörren för att hämta sin son på dagis när kuvertet damp ner på dörrmattan. Sakta smög sig rädslan på. Avsändaren, undertecknad Breiviks fanclub, gav henne ett ultimatum. Antingen skulle hon säga upp sig från sitt jobb på DN och lämna offentligheten för gott, eller så kunde hon göra sig beredd på en krigsförklaring och att aldrig mer få känna sig trygg. För en dag, när hon minst anade det, skulle brevsändaren ”personligen skära halsen av henne och lämna kniven uppkörd i fittan”.

 

– Att gå in i den här världen av hat har inneburit mycket mörker, ångest och rädsla. Men jag kände att jag måste skriva om det för det handlar om någonting som rör alla kvinnor i vårt samhälle.

 

Hatet – en bok om antifeminism, blev en av de mest debatterade och uppmärksammade böckerna under 2013. När Uppdrag Granskning i vintras belyste näthatet var Maria också en av rösterna i programmet.

– Vi hade varit tysta för länge, det var dags att väcka folks medvetande och prata om vad näthatet egentligen handlade om, nämligen kvinnohat. Jag har jättemånga journalistkollegor som har blivit nonchalerade av sina arbetsgivare när de har berättat vad de utsatts för. Det samhället talar om för oss när det här problemet inte tas på allvar är att vi inte ska sjåpa oss och gnälla. Följden blir att kvinnor tystas.

 

I dag har hoten och hatet mot Maria Sveland lugnat ner sig en aning. Om det beror på uppmärksamheten kring ämnet det senaste året, eller om det helt enkelt beror på att kvinnohatarna har tröttnat, vet inte Maria.

– Kampanjen mot hatet väckte folks medvetande. Det kan vara en bidragande orsak, att man överhuvudtaget pratar om kvinnohatet och erkänner det som ett problem. Eller så har personerna som ligger bakom hatet insett att den här kärringen aldrig kommer att ge sig. Hon fortsätter vad vi än gör!

 

Läs intervjun i sin helhet i magasinet Shortcut.

 

 

Mer om Maria Sveland 

Ålder: 39 år.

Aktuell: Med böckerna Systrar & bröder och Hatet – en bok om -antifeminism. Årets Uppstickare 2013.

Utbildning: Dramatiska institutets radiolinje.

Bakgrund: Har gjort en rad uppmärksammade och prisbelönta program för Sveriges Radio och SVT. Debuterade som författare 2007 med romanen Bitterfittan som har rönt stora framgångar i bland annat Tyskland, England, Holland, Tjeckien, Danmark och Norge.

 

Läs mer om uppstickarna:

» Se Topplistan med Uppstickarna 2013, plats 1-30

» Se Heta listan med Uppstickarna 2013, plats 31-65

» Se Varma listan med Uppstickarna 2013, plats 66-100