16 Mar 2009 kl: 00:00

Allt fler jobb flyttar österut

Det säger Elisabeth Åberg på fackförbundet Unionen. Jobb som befinner sig i riskzonen för att hamna utomlands är, enligt henne, de där

arbetsuppgifterna är standardiserade, alltså mer rutinmässiga jobb.

– Det kan handla om programmering, test av system eller drift. Funktioner där man inte har så mycket kundkontakt är lättare att flytta, säger Elisabeth Åberg.

Den trend Unionen ser bland sina medlemmar är att de jobb som är mer komplexa brukar stanna i Sverige. Det kan handla om projektledning, innovation, ledarskap eller kundkontakt.

– Sådana jobb är mer säkra, säger Elisabeth Åberg.

En självklar anledning till jobbflytten är att det är billigare att göra jobbet i Indien än i Sverige. En annan är att det är svårt att hitta IT-kompetens i Sverige.

– Jag skulle kunna anställa 50 personer redan i dag, men det är svårt att få tag på rätt folk hemma i Sverige, säger Jan-Erik Karlsson, vd för IT- och managementföretaget Cap Gemini.

En undersökning från konsumentföretaget Cint visar att tre av tio som jobbar med data och IT i Sverige är oroliga för att deras jobb ska flytta utomlands. 35 procent befarar att jobben försvinner till fjärran länder, som Indien.

Men det verkar som att IT-proffsen kan sova lugnt. Även på arbetsgivarföreningen Almega IT & Telekomföretagen ser man en fortsatt hög efterfrågan på IT-konsulter i Sverige.

– Detta trots att vi under en tid nu har varit på väg in i en lågkonjunktur, säger Björn Axelsson som är näringslivsexpert på Almega.

Björn Axelsson rekommenderar svenska IT-proffs att skaffa sig en högskoleutbildning och att fokusera på hur man använder IT för att utveckla en verksamhet.

– Man ska kunna använda teknik för att skapa nya tjänster i företagen. Har man den typen av kunnande har man en mycket säkrare arbetsposition, säger Björn Axelsson.

Elisabeth Åbergs tips till IT-anställda är att se till att man får kompetensutveckling.

– Det är viktigt att du får gå kurser och utbildningar, och om du är konsult ska du se till att du får utvecklande uppdrag. Det gäller att se till att ha ett så bra arbets­marknads­värde som möjligt, säger Elisabeth Åberg.

Text: Lisa Bjerre

Illustration: Malin Wigren