8 tips för att bli kreativ på jobbet
18 Mar 2009 kl: 00:00

8 tips för att bli kreativ på jobbet

Så hur gör man egentligen? Experten Teo Härén delar med sig av sina skräddarsydda tips. 

1. Härarbeta.

Det här är Teo Häréns absolut bästa tips, och det finns flera olika fördelar i det. Att härarbeta går ut på att inför varje arbetsuppgift känna efter: ”Var på jorden gör jag det här absolut bäst och mest lustfyllt?” Det börjar bli ganska accepterat att jobba hemifrån, men det är inte alls säkert att just hemmet är din bästa plats.

Teo Härén brukar jobba i en kyrka i Gamla Stan, eller på fik. Ibland sitter han på Junibacken med utsikt över hela Stockholm. Allra bäst arbetar han på skärgårdsbåten på väg mot Sandhamn. Några gånger per år sätter han sig på ett ålderdomshems lunchrestaurang och arbetar. Kring lunchen brukar han prata lite med någon av 85-åringarna – det ger honom helt nya perspektiv och infall som han inte skulle kunna få någon annanstans.
2. Kombinera semesterresan med arbete.

Det handlar absolut inte om att jobba på semestern. Men om man ändå åker till Thailand i två veckor kostar det inte så mycket att stanna en vecka till. Gör det! Den veckan kan man ägna sig åt att börja jobba igen; svara på mejl, läsa saker och komma igång. När det finns mejl och telefon är det ett alldeles ypperligt sätt att mjukstarta jobbet igen, utan att det känns tråkigt eller tungt att ”komma tillbaka”.
3. ”Why didn’t you read the Sri Lankian Times?”

– Jag var på Sri Lanka strax efter tsunamikatastrofen och träffade en kille som tyckte att vi västerlänningar är inskränkta. Jag frågade vad han menade, och han ställde motfrågan ”Vilka tidningar läste du för att få reda på vad som hänt här?” Jag berättade att jag hade läst fyra olika dags- och kvällstidningar – bara svenska. Då frågade killen varför jag inte läst Sri Lankian Times. Sedan dess läser jag alltid nyheter på någon utländsk sajt minst en gång i veckan. Det är enkelt, jag googlar och jag har läst tidningar från både Zimbabwe och Mexiko. Det ger helt nya vinklar och perspektiv, säger Teo Härén.

 

    ”Det är enkelt, jag googlar och jag har läst tidningar från både Zimbabwe och Mexiko.”
4. Skilj på arbete och fritid.

För de flesta är det viktigt att dra en tydlig gräns mellan vad som är jobb och vad som inte är det. Till exempel: Vissa kaféer jobbar Teo Härén på, andra fikar han på. Det kan också handla om vissa rum hemma och andra platser som antingen används till jobb eller där man är helt ledig. Men det är olika för olika människor, för en del fungerar det naturligtvis att kombinera – man får pröva sig fram.

5. Åk på mässor – som inte alls rör din egen bransch.

Teo Härén pekar på ett konkret exempel: Han har vänner som arbetar med dataspel och flera av dem har uppmuntrats av sina chefer att åka på alla mässor de kommer åt – bara de inte åker på dataspelsmässor. Där får de ju bara veta vad som redan är på gång. I stället går de på leksaksmässor, båtmässor eller filmkonferenser. Då får de helt nya, färska intryck från andra delar av verkligheten och kan arbeta fram något nytt och spännande genom det.

6. Tänk kreativt åt andra branscher, och åt dina egna vänner!

Man ska alltid berätta för folk när man får idéer de kan ha nytta av. I bästa fall får en kompis ett nytt jobb eller så vill ett företag slänga pengar på en för att man har kommit med en så bra idé.

När Teo Härén skulle åka hiss i tunnelbanan senast kom han till exempel på att det vore bra att kunna trycka på hissknappen redan när man befinner sig tjugo meter från hissen. På så vis skulle den vara framme och färdig att använda när man kommer fram till den. Han ringde hisstillverkaren och föreslog förändringen. Tillverkaren sa något om stressade Stockholmare och la på i örat på Teo, men han kunde lika gärna ha börjat tillverka nya ”avståndsknappar”.

”I bästa fall får en kompis nytt jobb eller så vill ett företag slänga pengar på en”

7. Ta din kreativitet på allvar – och ta den inte för given.

Man kan inte säga att man är en kreativ person och sedan luta sig tillbaka resten av livet. Som allt annat så kräver kreativiteten underhåll och utmaningar för att utvecklas. Undersök hur andra människor gör för att vara kreativa. Sök på nätet efter ”creativity tools”. Läs någon av de 450 böcker som finns på Amazon i ämnet. Man kan alltid bli mer kreativ genom att träna på det. Tänk också på att kreativitet handlar om att bryta gamla invanda mönster. När man befinner sig i en ny situation, på en annorlunda plats eller bland människor man normalt inte träffar, så väcks nya delar av ens tankevärld till liv. Det kan leda till många spännande tankar och idéer.
8. Bolla idéer med dem som finns i närheten.

Se till att bolla, spåna och utvecklas tillsammans med dem du har runt omkring dig!

Teo Härén har till exempel en tvillingbror, Fredrik, som han brukar bolla idéer med.

– Jag tror att Fredrik har varit en viktig del i min kreativa utveckling. Alltid när jag fick en idé när vi var små, så utropade han: ”JA! Det gör vi! Och så kan vi …” Och så fortsatte han att bygga på min idé, eller tvärtom. Häromsistens åkte vi Ålandsbåt med vår mamma och spelade Yatzy i hytten. Efter en stund började Fredrik och jag uppfinna egna regler, som att man kunde få köpa extraslag eller kanske spara kast om man var nöjd. Plötsligt suckade mamma och sa: ”Förstår ni hur jag har haft det?” Vi har helt enkelt triggat varandra, summerar Teo Härén.