3 Mar 2011 kl: 00:00

6 fällor när du sätter mål

”Sikta mot stjärnorna, så når du grantopparna” finns det ett svenskt ordspråk som lyder. Det är meningen att det ska låta optimistiskt, men kan man tänka sig en mer deprimerande inställning till livet? Du förväntar dig nederlag redan från start och tar med dig en rejäl dos av ”lagen om alltings jävlighet” hela vägen in i mål.

Men optimisten har trots allt kommit något på spåren: det är bra att sikta mot till synes orealistiskt höga höjder, att drömma storslaget och utmana gränserna för sin egen förmåga. Det får oss att växa som människor.

 

Siktar du inte mot stjärnorna utan nöjer dig redan från början med en tur till grantopparna – ja då är risken stor att du inte ens samlar tillräcklig kraft för att ta dig halvvägs upp i granen. Det enda du då får som belöning är en skabbig kotte och kåda på händerna, i stället för den fantastiska utsikt som grantopparna skulle kunna erbjuda.

När du väl nått grantoppen har du dessutom i princip redan tagit dig halvvägs mot stjärnorna, inte sant? Det är då det är dags att ladda om och ta sikte på nästa mål. För att citera rymdhjälten Buzz Lightyear från filmen Toy story: Mot oändligheten och vidare.

Alla sätter mål. Att göra något så banalt som att gå till affären för att handla en liter mjölk till kaffet eftersom du tänkt bjuda kompisen på fika senare, är ett exempel på ett mål som vi sätter upp för oss själva utan att tänka på det.  Det som skiljer människor åt är hur pass medvetna vi är om de mål vi sätter upp, menar Kenth Åkerman, mental coach och föreläsare.
– Blir du medveten om ditt mål är chansen större att du kan känna stolthet över resultatet när du nått hela vägen fram. Många gör en massa saker och sedan klagar de över att de inte hinner med det de verkligen vill. Om du gör dig själv medveten om vad du vill uppnå och får en insikt om vad som är viktigt för dig, blir det också lättare att välja bort saker som tar tid från det du vill.

 

 


 

→ Ovisshetsfällan:

Du satsar på ett mål, utan att egentligen veta vad det kommer att innebära för framtiden.

 

 

Bekvämlighetsfällan:

Du väljer ett andrahands- eller tredjehandsval bara för att ha nära till jobbet.

 

 

Otålighetsfällan:

Tackar du ja till det första jobbet du får, fast det egentligen är ditt andrahandsval?

 

 

Pengafällan:

Du tackar ja till ett jobb främst på grund av att det innebar en högre lön.

 

 

Statusfällan:

Väljer du ett jobb på grund av den finare titeln på visitkortet, även om de roliga arbetsuppgifterna blir färre?

 

 

Bekräftelsefällan:

Blev jobbet mer intressant när du visste att du kunde prestera ett 100-procentigt resultat och göra omgivningen imponerad eller få uppskattning?

 

 

 

Läs mer: Så sätter du mål som passar just dig!

 

 

Källa: Fällorna är hämtade ur boken Livskarriär: 7 steg till ett roligare jobb av Nina Jansdotter.

Livskarriär : 7 steg till ett roligare jobb

(Häftad)

av

Nina Jansdotter