Föregående Nästa

6 no-brainers som kan ha kostat dig jobbet

6 no-brainers som kan ha kostat dig jobbet
01 december 2014

Det är lätt att hetsa upp sig över ett tokintressant jobbtillfälle. Se bara upp så att det inte går FÖR snabbt när du snickrar ihop din ansökan...

Annons

Du har skrivit in fel kontaktuppgifter

Bildkälla: Giphy.

Dubbelkollen att man fått med rätt kontaktuppgifter är självklar för typ alla, men faktum är att rekryterare ändå ofta uppger att de inte kan nå de sökande. Dubbel- trippel- och kvadrupelkolla alltså att alla bokstäver och siffror sitter där de ska – arbetsgivarna har inte tid att leta upp dig på egen hand. Det här är särskilt viktigt om du har ett svårstavat namn eller en knepig e-postadress.

Du glömde det personliga brevet

Bildkälla: Giphy.

Supermåste om du ska vara tydlig med vem som är avsedd att läsa brevet. Ett personligt brev är kutym i de flesta avseenden, men säkerställ att du faktiskt bifogade det i mejlet också. Det här gäller speciellt när du söker flera jobb och skickar mejl i snabb följd – även om du skriver ”hoppsan!” och kompletterar med ett personligt brev senare, har du redan gett ett slarvigt första intryck. Har du inte skrivit ett personligt brev alls blir det givetvis papperskorgen direkt.

Du var inte tydlig med varför du är rätt person för jobbet

Bildkälla: Reaction Gifs.

Sammanfatta, var saklig och använd ett korrekt språk – utan att för den sakens skull snurra in dig i svåra ord och meningar. Punkta upp, numrera och markera dina prestationer så att det blir lätt för arbetsgivaren att se vad du faktiskt kan tillföra.

Du följde inte anvisningarna

 

Bildkälla: Gif-Central.

Absolut inget skriker ”ignorans” så mycket som ett felaktigt bifogat CV. Då framgått det med smärtsam tydlighet att du inte läst instruktionerna ordentligt. Många arbetsgivare har särskilda formulär och procedurer för att ta emot Cv:n . Följ dem!

Du var inte engagerad nog

Bildkälla: Giphy.

Möjligtvis är du en intressant kandidat för jobbet! För att vara säker på att arbetsgivarna har noterat dig är det viktigt att följa upp. Din potentiella, nya chef kommer att ta det som att du är engagerad och sugen på att jobba hos just dem. Om inte du hör av dig så kommer någon annan, mer driven, person garanterat att göra det. Sedan kan det vara kört.

Du gav upp för tidigt

Bildkälla: Reaction Gifs.

Potentiella arbetsgivare behöver tid att gå igenom ansökningarna som antagligen väller in på minutbasis. Ta inte deras tystnad som att du är ute ur leken – antagligen handlar det snarare om tidsbrist. Nu för tiden tar det längre tid att anställa lämpliga kandidater, just eftersom fler ansökningar tenderar att komma in. Låt inte den här punkten tala emot den förra. Hör gärna av dig och följ upp på ditt mejl, speciellt om rekryteraren inte hör av sig.

Tipsen hämtade från Careerealism.

Billy Ekblom
Publicerad 01 december 2014
Föregående Nästa