5 tips – Vänd dina motgångar till fördelar
15 Okt 2010 kl: 00:00

5 tips – Vänd dina motgångar till fördelar

Konsten att nöta in nya tankebanor för att nå dit du vill och att ta motgångar på ett bättre sätt är något Olof Röhlander, som bland annat har skrivit boken Det blir alltid som man tänkt sig, bemästrar. När han var liten och gick på bordtennisgymnasiet i Falkenberg kånkade Olof runt på en stor vattendunk på viktiga matcher. Han hade fått för sig att flaskan förde tur med sig. I dag föreläser Olof Röhlander om hur vi kan skaffa oss mer mental styrka i olika situationer. Utan att släpa runt på tunga vattenflaskor.
– Att vara bäst när det gäller och tro på sig själv är något som alla kan träna upp. Det handlar om rutiner och vanor. Får man ständigt höra att man är kass på att läsa kartor kan det ta ett tag att ändra den självbilden. Och vi konserverar lätt ett beteende i stället för att öva och bli bättre: ”Jag kan lika gärna åka i baksätet i bilen för jag har ändå så dåligt lokalsinne”, säger Olof Röhlander.
Genom att träna på att se saker ur nya perspektiv kan vi bli bättre på att få som vi vill.

Här delar Olof sig av sina fem bästa tips för att hantera ett nej eller ett negativt besked.

1. Se de dolda fördelarna. Något som först verkar katastrofdåligt och nattsvart kan trots allt föra något gott med sig. Du kanske har drömt om helt annat yrke, men aldrig vågat testa förrän du blev av med jobbet? Med lite träning kommer förmågan att se fördelar automatiskt efter ett tag. Om du kör fast så tänk att ”Jag vet att det inte finns något bra med det här men OM det hade funnits så skulle det kunna vara det här…”

2. Surt, sa räven. I fabeln konstaterar räven som inte får tag i rönnbären att ”jag vill ändå inte ha dem, de är för sura”. Du kan göra precis så: ”Jag vill ändå inte vara ihop med den där människan. Jag känner mig ändå inte uppskattad.” Det kan vara konstigt och krystat först men prova. Snart blir det en sanning i skallen. Så är du redo när nästa chans kommer.

3. Behåll målet – byt väg. Ge inte upp bara för att du får nej. Det finns fler sätt att nå samma mål. Hur många kända konstnärer och skådespelare har inte fått nej på sin ansökan? De sökte till andra skolor eller sökte igen tills det kom andra som höll i uttagningarna och som gillade dem bättre.

4. Delete. Många som är bra på att gå vidare efter en motgång berättar att de knappt minns misslyckandet. De tryckte på ”deleteknappen” och så hade det liksom inte hänt. Det passar inte i alla lägen men emellanåt är det rätt: Töm huvudet så du kan vara bra här och nu.

5. Bränsle – revansch. Många som blir sågade eller ifrågasatta lyckas vända erfarenheten till energi för att motbevisa olyckskorparna i framtiden, i stället för att bli knäckta. Värt att försöka att anamma.