Föregående Nästa

5 ovanor som gör dig mindre produktiv

5 ovanor som gör dig mindre produktiv
05 mars 2019

Snön har smält bort och energin flödar i varenda nerv i kroppen! Ända fram till fredag lunch i alla fall. Bryt dessa fem ovanor i dag och explodera av produktivitet lagom till våren.

Annons

På Entrepreneurs sajt listar Ahmed Safwan, kombinerad deltidsentreprenör och tandläkarstudent, om de fem sämsta vanorna för din produktivitet och hur du bryter dem. Vill du faktiskt få saker gjorda i vår gör du bäst i att sluta med det här:

1. Schemalägga varje sekund och minut av din dag

Ett detaljerat dagsschema låter inte en sekund gå till spillo – eller? Till skillnad mot vad många verkar tro är alltför noggrann planering och styrning av din tid bara dåligt för din produktivitet. Inte minst leder det lätt till att du snabbt blir less på hur styrda och inrutade dina dagar är, men när något oförutsett inträffar ställer det i regel dessutom hela eftermiddagen på ända och vips, så var den veckan förstörd.

via GIPHY

Ahmeds lösning: Välj ut ett mindre antal viktiga uppgifter som måste lösas under dagen, och var beredd att tumma på schemat.

2. Fokusera på (och försöka lyckas med) flera olika saker samtidigt

Det är ingen hemlighet att vi alla vill ”lyckas” i så många aspekter som möjligt av livet, menar Ahmed Safwan. Men baksidan av myntet är lika självklar som tråkig: ju fler grejer du satsar på, desto svårare är det att bli riktigt bra på en av dem. Och risken att misslyckas med allihopa blir betydligt större.

via GIPHY

Ahmeds lösning: Ta en sak i taget. När du klarat av ett projekt kan du använda framgången, och förhoppningsvis kapitalet, som en språngbräda för nästa.

3. Sträva efter perfektion

Månaders svett och slit, och äntligen är projektet klart! Eller, nästan, den där lilla detaljen går ju faktiskt att förbättra lite om jag bara … STOPP! Du måste lära dig att vara nöjd när du är nära nog – sanningen är att de små detaljer du själv stirrar dig blind på ofta går obemärkt förbi hos den stora massan. Dessutom leder de ofta till en snöbollseffekt som får veckor att flyga och planerade leveranser att bli ett minne blott.

via GIPHY

Ahmeds lösning: Nöj dig med 90 procent, sjösätt projektet och slipa på detaljerna efter hand.

4. Hoppa över pauser

Mer jobb = mer gjort? Nä! Inte om du frågar Ahmed, och det gör du uppenbarligen eftersom du läser det här. Det viktigaste är att arbeta fokuserat, och det klarar du inte om du inte unnar dig en rast då och då.

via GIPHY

Ahmeds lösning: Testa ”the Pomodoro technique” – 25 minuters intensivt arbete och 5 minuters rast, upprepa fyra gånger och sen får du en längre rast.

5. Att inte belöna dig själv

På många sätt är vi inte så olika hundar (okej, på det här sättet i alla fall) – gör vi något bra vill vi ha en liten godisbit efteråt. Och då kommer vi också att göra det igen. Att sätta mål och planera belöningar för när du når dem håller dig fokuserad och ser till att du inte tröttnar på vägen.

via GIPHY

Ahmeds lösning: Jobba två timmar och belöna dig med något du vill ha. Ahmed föreslår såväl choklad som en ny, riktigt bra film.

Erik Backlund/Shortcut
Publicerad 05 mars 2019

Taggar

produktivitet
Föregående Nästa