Föregående Nästa

5 klassiska cv-nojor – och hur du botar dem

5 klassiska cv-nojor – och hur du botar dem
29 januari 2015

Stressar du över hur ditt cv ser ut, om ditt personliga brev är tillräckligt bra eller om du ska höra av dig och tacka för intervjun? Så här blir du en coolare jobbsökare!

Annons

Är mitt cv tillräckligt snyggt?

För att få cv:t att sticka ut ur mängden är det lätt att man grottar ner sig i djärva färger, designmallar och schyssta typsnitt. Fokus borde istället ligga på att hålla ditt cv så ”rent” och lättöverskådligt som möjligt, där du tydligt markerar ut dina viktigaste kompetenser och erfarenheter för just det jobb du söker. Den enda gången det kan vara ordentligt berättigat att ägna timmar åt cv-design är om du söker ett jobb som formgivare eller designer.

Hur ska jag tacka för intervjun?

Om du har haft turen att få komma på intervju hos ett intressant företag är det smart att följa upp hur det gick. Men se till att du gör det på rätt sätt. Skriv inte bara ”Tack för intervjun” i ett mejl, tillför något personligt. Knyt gärna an till något ni diskuterade på intervjun och glöm inte att höra av dig inom 48 timmar.

Mitt cv tar upp mer än en sida!

Har du lagt ner många timmar på att tränga ihop stycken, döda älsklingar och förbanna att du har för mycket viktig erfarenhet som inte får plats på en Word-sida? Slakta extrajobbet som hundvakt om du söker civilingenjörsjobb, men all viktig erfarenhet måste med – oavsett om det får plats på en sida eller ej. Om du är orolig för överblickbarheten i ditt cv kan du alltid dela upp det i ”relevanta” och ”övriga” erfarenheter.

Är mitt personliga brev tillräckligt bra?

En svår del i att söka jobb är att skriva anpassade, personliga brev till varje företag. Skrivkrampen tenderar att hälsa på – och kanske är du osäker på vilken ton du ska hålla. Här är några tips som underlättar:
1. Håll din erfarenhet till cv:t och fokusera på dina långsiktiga mål och passioner istället.
2. Visa att du är insatt i företagets verksamhet genom att berätta hur du kan göra dem bättre.
3. Berätta om egenskaperna som gör dig till en unik och intressant person.
4. Var personlig. Tänk dig att du skriver ett brev till en god vän – men inte din bästis. Du vill ju inte göra bort dig.

De ringer aldrig tillbaka!

Hör inte av dig i onödan efter att du har sökt ett jobb – det får dig att verka klängig och desperat. Ha is i magen, var artigt intresserad och inse att din potentiella nya arbetsgivare antagligen intervjuar mängder av andra kandidater. En grej du kan göra är att – om du får kontakt – fråga om tidsplanen för tillsättningen av tjänsten. När kan du räkna med att höra av dem igen? Och få inte panik om de överskrider tidsplanen med en dag eller två. Eller tre.

Billy Ekblom
Publicerad 29 januari 2015
Föregående Nästa