5 frågor du aldrig ska ställa på jobbintervjun
23 Jun 2016 kl: 00:00

5 frågor du aldrig ska ställa på jobbintervjun

Det är en inte helt lätt balansgång att vandra. Du vill ju såklart visa dig intresserad och nyfiken, utan att för den sakens skull framställa dig själv som okunnig och tanklös.

Nog snackat, här är frågorna du ska undvika:

1. Vad gör ert företag? 

Den här är ju en no-brainer, för det här ska du redan veta. Du kanske vill framstå som nyfiken, men här framstår du verkligen bara som en debil idiot. Fråga istället någonting i stil med: ”Vad har ni för planer för att expandera verksamheten i framtiden? Vilka nya områden är ni intresserade av att utveckla?”

2. Vad letar ni efter hos en anställd?

Den här är ju en klassiker, och gick väl hem förr i tiden när man som jobbsökare skulle visa sig vara en härligt adaptiv tjänstgörare. När du ställer den här frågan får rekryteraren nämligen upp bilden av en perfekt, omänsklig superanställd vars standard du absolut inte har en chans att matcha. Rikta fokus på dig själv istället. ”Vad känner ni att ni behöver förbättra i verksamheten som er kandidat ska arbeta med?”

3. Om jag inte får den HÄR tjänsten, kan jag få en annan?

Eh, nä? Många jobbsökare vill helgardera och sweepa hem alla jobböppningar som finns, men det ger bara intrycket av att du är en desperat person som ödslar med deras tid. Du är där av en anledning, och det är för att du är bäst för jobbet. Inte för ett annat jobb. DET jobbet.

4. Hur många andra intervjuar ni för jobbet? 

”Ärligt talat? Det ska du strunta i”, borde rekryteraren svara på en sådan fråga. Du är du, och då spelar det ingen roll om företaget har snackat med Batman eller Oprah innan dig. Att du bryr dig om konkurrensen vittnar bara om att du är osäker och sneglar bakåt och åt sidorna0, istället för framåt.

5. Spelar det någon roll om jag inte har någon erfarenhet inom XXXXX?

”Eh, det är ju bara en av många egenskaper jag letar efter”, svarar rekryteraren då. Vad ska de annars säga? Alltså – fråga inte om kvalifikationer som du saknar, prata om det du är bra på. Undersök vilka utmaningar företaget har, och tänk sedan ut hur du kan hjälpa dem med det. Attityden är oftast långt mycket viktigare än dina färdigheter, glöm inte det!

Källa: Forbes.