4 Jun 2012 kl: 00:00

4 sanningar du inte ska berätta i CV:t

Många som söker jobb tror att de måste berätta allt för en rekryterare, som sedan i sin stora vishet fattar Det Rätta Beslutet. Men det finns ingen anledning att lägga så mycket makt i rekryterarens händer. I CV:t syns ju ändå bara en smal skiva av ditt riktiga jag, och ditt mål är att få komma till en intervju där du kan göra ett mer rättvisande intryck.

 

Paulina J. Gustafsson, coach på Antenn consulting AB, menar att du i CV:t inte bör ta med saker som du tror kan uppfattas som obekväma.

− Är de intresserade av dig och din kompetens och dig så blir du kallad på intervju och då får du förbereda dig på hur du ska svara kring dessa frågor om du får dem, säger hon.

 

Här är några obekväma sanningar – och hur hanterar dem:

”Jag fick sparken från mitt förra jobb”

Visst ser det illa ut om du till exempel har fått sparken, men om du inte gör så stort väsen av det kanske inte arbetsgivaren gör det heller.

− Om du har slutat eller fått sparken, berätta varför och försöka vända situationen till din fördel genom att lyfta fram viktiga erfarenheter som du har fått av det som har skett, säger Anneli Giocondi, Talent Manager på Proffice.

”Jag har varit sjukskriven länge”

Att du har varit sjuk är inget du behöver skämmas för. Men det är heller inget som du är skyldig att uppge i din ansökan menar Karin Minehed på ståltillverkaren SSAB.

− Du ska vara ärlig när någon frågar efter uppgifter vid en intervju men du ska inte skriva med detta i ditt CV. Tänk på att arbetsgivarens intresse ligger i att du kommer att vara frisk i framtiden, så förbered en förklaring till vilka åtgärder du har vidtagit för att hålla sjukdomen stången.

 

”Jag gick in i väggen”

Den här sanningen kan få varningsklockorna att börja ringa hos arbetsgivaren. Klarar den här personen stress?

− Jag förespråkar alltid ärlighet, men du väljer platsen för ärligheten, säger Jörgen Kihlgren, karriärcoach på fackförbundet ST.

− Och när du väl väljer att vara fullständigt ärlig, då måste du ha tänkt till kring storyn. Säg att man säger ’ja, jag gick ju in i väggen på förra jobbet’. Yrkeslivet är ibland ganska tufft, men det kan vara vansinne att berätta det om man inte har tänkt till om hur man ska lägga upp budskapet runtomkring.

”Jag vill gärna ha barn snart”

Barnfrågan är en klassisk kvinnofälla och inget som hör hemma i CV:t. Det är inte förbjudet för rekryterare att fråga, men du behöver förstås inte svara ärligt. Eller så kan du dra till med ”ja, jag försöker verkligen bli med barn, men i ett så här modernt företag är väl det inget problem?”.

Kardinalregeln för obekväma sanningar blir således – ta aldrig med dem i din ansökan, men se till att du har förberett ett bra svar till intervjun. Och kom ihåg: Det är genom motgångar man växer, så det som du ser som en obekväm sanning kanske har gjort dig perfekt för just den här tjänsten?

 

 

 

LÄS MER

 

Innehållet i all ära, men första anblicken säger mer än du tror. Shortcut hjälper dig att charma rekryteraren med ett snyggt och prydligt CV. Så här får du arbetsgivaren på fall.
Vissa misstag får rekryteraren att släppa ditt CV snabbare än en het potatis. Kvinnan som ingående beskrev sin katt eller mannen med det lättklädda fotot fick förmodligen inte jobbet – rekryterarna har listat de värsta CV-misstagen du kan göra!