12 Nov 2010 kl: 00:00

4 debattstartare i höst

Maos sista dansare

Li Cunxin Wahlström & Widstrand


Hur är det att växa upp i ett totalitärt system? Ett land av extrem fattigdom, där propaganda blir din enda sanning? Det här hade kunnat vara en torr och tung ”duktighetsläsning” för den som vill veta hur det var att växa upp i Kina under kulturrevolutionen, under Maos styre.Det är det definitivt inte.

 

Li Cunxins berättelse om sin uppväxt, sin familj och sina drömmar är tvärtom det tveklöst mest rörande, spännande och välberättade jag läst på länge. Det här är en bok som du står och pratar om åtta på morgonen vid kaffe­automaten och klockan elva på kvällen i festminglet. Det är en bok som både ger en lärorik, historisk inblick och en dos allmänbildning, samtidigt som man bjuds på fantastisk, okonstlad ”njutläsning”. Jag är inte förvånad över att den gripande storyn redan har blivit till film.

 

Vi får följa Li från det att han är en väldigt fattig bondpojke i en by i nordöstra Kina. Av en slump blir han utvald att gå på en prestigefylld dansskola i Peking – utan att veta det minsta om dans – och så småningom blir han en världsstjärna som tillåts träna i USA. Li kämpar så hårt! Och hans familj håller ihop trots galna odds. Så tungt och så fint. En man som lever sitt liv med väldigt tänkvärda och fina regler för ärlighet och för hur man behandlar andra. (Malin Sund)

 

 

Helgläsning: 10/10
Nytta: 6/10
Att prata om: 10/10
Hjärngympa: 4/10
Hållbarhet: 10/10

 

 

En liten bok om ondska

Ann Heberlein Albert Bonniers förlag


I samband med mordet på Engla och källartragedin med Josef Fritzl noterade etikforskaren Ann Heberlein ett trendbrott. Vi pratade nu om onda människor, inte onda gärningar. I den här snygga, svarta lilla boken om ondska lotsar hon oss genom spännande resonemang och allmänbildande tillbakablickar. Kan omständigheter driva oss alla att begå onda handlingar? Med konkreta exempel och intressanta forskarröster tvingar Ann Heberlein läsaren att reflektera. ”Förutsättningen för att onda handlingar ska kunna utföras är alltid den stora, tysta massans likgiltighet”… En otroligt viktig bok. (Malin Sund)

 

 

Helgläsning: 6/10
Nytta: 6/10
Att prata om: 8/10
Hjärngympa: 9/10
Hållbarhet: 8/10

 

 

 

I väntan på talibanerna – Afghanistan inifrån

Jesper Huor Ordfront förlag


Det kan vara svårt att, via rapportering i nyhetsmedier, få något grepp om vad som egentligen händer i ett krig, utan att bli ”mätt”. Personligen gillar jag djupdykningar där någon försökt summera och gå nära. Via bilder ur vanliga människors vardag blir ett krig lättare att förstå. Det är också med den ambitionen som frilansjournalisten Jesper Huor flera gånger har rest till Afghanistan. Och resultatet är både spännande och lärorikt. (Malin Sund)

 

 

Helgläsning: 7/10
Nytta: 6/10
Att prata om: 9/10
Hjärngympa: 6/10
Hållbarhet: 6/10

 

 

 

Döden i Grytan

Henrik Ennart och Mats-Eric Nilsson Ordfront förlag


Riktig mat har blivit farlig. I alla fall vill storköksindustrin få oss att tro det. Tanter som bakar bullar och farbröder som säljer potatismos kvävs under berg av regelverk, medan massproducerade kanelkransar och pulvermos slipper byråkrati. Boken är en hyllning till småskaligheten och ett upprop mot storföretagens inflytande. Den innehåller allmänbildande utblickar i Europa, samt intressanta tillbakablickar på mathanteringen genom historien. (Catrine Johansson)

 

 

Helgläsning: 4/10
Nytta: 6/10
Att prata om: 5/10
Hjärngympa: 7/10
Hållbarhet: 7/10