3 tips – Så blir du headhuntad
8 Jul 2013 kl: 00:00

3 tips – Så blir du headhuntad

Att bli headhuntad är en konst och den som behärskar knepen har betydligt större möjligheter att få sitt drömjobb. Men se upp för fallgroparna. Magnus Grönblad, vd för headhuntingföretaget Hipero, beskriver processen:
– En headhuntingprocess sker i tre steg. Först kartlägger vi profilen, vilken typ av person det är vi söker. Därefter börjar vi med researcharbetet som är den tyngsta biten. Då gör vi grovjobbet, ringer upp nätverk, företag i andra branscher, kartlägger konkurrenter och så vidare för att få en bild av vilka personer som finns därute. När vi väl hittat en kandidat gör vi en telefonintervju för att se om personen matchar den profil vi söker. Vi avslöjar ingenting om företaget som gett oss uppdraget eller vilken tjänst det gäller, berättar Magnus Grönblad.

 

Steg två är en djupintervju som görs hos headhuntingföretaget under två tre timmar. Då tar de reda på vilka egenskaper och drivkrafter kandidaten har, och hur personen ser på ledarskap, empati och framtiden. Om han eller hon verkar passa bra för tjänsten, avslöjar headhuntingfirman företaget, vilken tjänst det gäller, samt villkoren kring jobbet.
– Sista steget är ett förutsättningslöst möte mellan företaget och kandidaten där de kan få känna på varandra. Det finns absolut inget tvång att säga ja till jobbet, kandidaten kan utan problem tacka nej till att gå vidare till ytterligare intervjuer, säger Magnus Grönblad.

 

Men är man körd hos er om man säger nej?
– Absolut inte. Vi kartlägger i stället varför personen tackar nej. Man kanske precis har fått ett nytt jobb eller helt enkelt är nöjd där man är. CV:t sparar vi alltid för framtida uppdrag eftersom vi tänker långsiktigt, det kan ju dyka upp något annat längre fram.

 

Hur ska man göra för att bli headhuntad?
– Du måste ha en vilja att synas och det kräver ett visst arbete.

 

Kan man skicka ett mejl till dig?
– Ja, men ring först, det räcker inte att bara sitta och mejla. Det handlar ju om att sälja in sig själv. Ett mejl väcker ingen uppmärksamhet i det ”brus” av CV:n som skickas runt, du måste komma igenom det.

 

Vad ska jag se upp med?
– Att bli för bekväm. Du kanske är nöjd med ditt vanliga jobb och då är det lätt att du inte syns på bästa sätt. Det kräver arbete och kreativitet för att nå ut.

 

 

 

3 tips – så charmar du headhuntern

I boken How to work with headhunters ger författaren Nick Corcodilos – själv headhunter – 62 konkreta tips till hur du kan charma honom. Här bjuder vi på tre av dem:

 

1. Skapa en relation
Det bästa du kan göra är att försöka skapa en relation till headhuntern. Även om du inte får just det jobb som du siktar på, får du en mycket nyttig kontakt att använda i framtiden.

 

2. Spontansök inte
Skicka inte ditt cv till en headhunter om denna inte ber om det – spontanansökningar hamnar direkt i sopkorgen.

 

3. Sälj dig själv
Om du får till ett möte med en headhunter gäller det att sälja dig själv ordentligt. Är du bra på det du gör? Bevisa det!

 

 

Intresserad av fler vägar än de klassiska platsannonserna för att hitta nytt jobb? Det sägs att mellan 75-80 procent av jobben aldrig utannonseras, utan tillsätts genom kontakter. Men hur ska du då ta dig in i den inre kretsen? Vi har svaren, både för proffsminglarna och nybörjarna!  Så här hittar du de dolda jobben!

 

Tröttnat på att söka jobb? Varför inte blogga eller måla ditt CV i graffiti. Inspireras av 6 personer som testat varsitt udda sätt att hitta drömjobbet!

 

Artikeln har publicerats tidigare på Shortcut.

http://www.shortcut.nu/artiklar/1877/6-udda-satt-att-soka-jobb