10 tips – Så klarar du julstressen
17 Dec 2013 kl: 00:00

10 tips – Så klarar du julstressen

1. Sätt saker och ting i perspektiv
Har du tusen saker du måste hinna innan slutet av december? Är du säker på det? Finns det inget du kan skjuta upp? Vad betyder jobbet i förhållande till dina vänner, din familj och din hälsa? Om din arbetsgivare kräver för mycket av dig är det kanske dags att leta efter en ny?

 

2.  Ta pauser
Det är vad du allra minst vill göra när du är som mest stressad men det du behöver allra mest – ta en paus! Du kommer att orka mer och hantera stressen bättre. Ta ett break och göra något helt annat – gå en promenad runt kvarteret, träna, hitta ett lugnt kafé och lyssna på musik – vad som helst som får dig att släppa tankarna på jobbet för en liten stund.

 

3. Organisera dig
Skriva ner vad du måste göra och se till att bocka av det allteftersom.  Att städa skrivbordet kan också ge dig en känsla av kontroll.

 

4. Prata med om stressen
Genom att berätta för någon annan om din stress kan du minska trycket.

 

5. Odla goda relationer med dina medarbetare
Bara vetskapen om att du har medarbetare som skulle ställa upp för dig om du behöver, kan minska din stressnivå. Kom bara ihåg att ställa upp för dem också.

 

6. Se det roliga i situationen
När du eller dina kollegor börjar ta saker och ting på ett alldeles för stort allvar, försök se det från den humoristiska sidan. Dra ett skämt – ett skratt kan verkligen vara förlösande.

 

7. Sätt upp realistiska mål
Fastän du vill prestera mer så har inte dygnet fler timmar än tidigare. Om du sätter upp för höga mål ökar din stress.

 

8. Ingen är perfekt
Våga prioritera bort detaljputsningen om du har för mycket att göra. Du kan inte försäkra dig om att varje detalj blir perfekt. Du kan bara prestera ditt bästa. Så lägg krut på det viktigaste och låt resten bli ”good-enough”.

 

9. Behåll en positiv attityd
Och håll dig borta från dem med en negativ attityd – det stjäl bara energi och motivation.

 

10. Belöna dig själv

Se till att uppmärksamma delmål och avbockade att göra-punkter. Belöna dig själv för dina ”vinster” (även om ingen annan gör det).