10 tips för att lyckas med bostadsköpet
27 Sep 2017 kl: 00:00

10 tips för att lyckas med bostadsköpet

Detta är en sponsrad artikel i samarbete med Nordea.

1. Bestäm dig för hur du vill bo

Om det är något beslut du ska tänka över både en och två gånger så är det ditt första bostadsköp. Fundera över för- och nackdelar med olika boendeformer och välj det som känns rätt i både hjärta och hjärna. Oavsett vilket är det bra att komma ihåg varför en bostadsrätt är ett bra köp. Till exempel:

  • Du har ditt boende säkrat så ingen kan kicka ut dig med två veckors varsel.
  • En del av pengarna betalas tillbaka till dig själv istället för till en hyresvärd.
  • En första lägenhet kan vara grunden till att du om några år kan förverkliga din etagevåning-/villa-/radhus-dröm.

2. Hemnet-beroende?

Innan du börjar bevaka objekt på Strandvägen på Hemnet måste du tänka över vad som faktiskt är realistiskt. Du har möjlighet att få låna upp till 85 procent av bostadens värde av banken och måste därmed betala 15 procent själv, så se över din ekonomi och gör en bokalkyl så du vet hur mycket du har råd med.

Illustration: Amanda Berglund

3. Säg det dina föräldrar vill höra

Ibland finns hjälpen närmare än man tror. Stirra dig inte blind på bankkontoret utan fråga även hemma vid köksbordet. Om dina föräldrar har möjlighet att hjälpa dig med bostadsköpet kan det vara bra att ha lite kött på benen när du ska ta upp frågan.

  • Förklara att en bostadsrätt är en investering där en del av pengarna går tillbaka till dig själv.
  • Föreslå att ni gör upp en plan tillsammans för hur du ska betala av lån, hur mycket föräldrarna har att säga till om i valet av bostad och om eventuella syskon också ska ha tillgång till bostaden när du flyttat ut.
  • Om inget annat hjälper: Säg att ett bostadsköp nästan kan ses som en garanti för att du inte flyttar tillbaka hem igen och startar de bråk om diskmaskiner och blöta handdukar du vet att de avskyr. Det om något tar skruv!

4. Var redo för första visningen och fixa lånelöftet

Du vill inte vinna en budgivning på drömlägenheten och sedan missa den för att du inte fått lånelöfte. Redan i det här läget är det bra att få lite koll på vad ord som ränteläge, avkastning och amorteringskrav egentligen betyder.

5. Vidga vyerna på visningar

När du hittat ett favoritobjekt och går på visning är det mycket mer än planlösning och tapeter som ska passa.

  • Gör en dagstur i området, känn in atmosfären och föreställ dig hur det skulle vara att bo i området. Titta också på kommunikationsmedel i närheten.
  • Fråga mäklaren om det finns byggplaner i området, så att inte sjöutsikten ersätts av ett grått 14-våningshus om ett år.
  • Glöm inte att kolla bostadsrättsföreningens ekonomi och se över föreningens lån, avgifter, årsredovisning, takrenovering, boareapris och andra saker som inte är det lättaste att ha koll på från början men som kan påverka din boendesituation och plånbok mer än du tror.

6. Så vinner du budgivningen

Budgivning på bostäder är inte direkt ett lugnt projekt. Med snabba puckar och tvära kast är det viktigt att hålla huvudet så kallt det går. Många som slåss om ditt drömboende kan dessutom ha varit med i budgivningar tidigare och lärt sig olika strategier och tricks för att bli vinnare.

  • Genom att titta på slutpriser i området kan du få en indikation på vilka objekt som går bäst och på ett ungefär se vad prislappen brukar landa på.
  • Sätt ett maxtak som du inte får överskrida, för oavsett hur fin lägenheten är måste du vara säker på att du faktiskt kan betala den.
  • Kom ihåg att vinnaren faktiskt inte alltid är den köpare som lägger högst pris. Ibland kan säljaren välja den som budar innan visning eller den som har flest saker klara och därmed är mest redo att skriva kontrakt. (Så återigen: Fixa lånelöftet först!)

7. Efter budgivningen – nu då?

Efter budgivning börjar pappersarbetet! Eftersom ingenting är klart förrän kontraktet är påskrivet ska du sikta på att få skriva på så fort som möjligt.

  • Inflyttningsdag, som även kallas tillträdesdag, bestäms av dig och säljaren tillsammans. Från den dagen behöver ditt bolån betalas ut och dina försäkringar börjar gälla.
  • Kontraktet skrivs efter du vunnit budgivningen. På tillträdesdagen skriver du på likvidavräkningen och vid köp av fastighet skrivs också köpebrev på tillträdesdagen.
  • Kort efter kontraktskrivning betalar du handpenningen, som är tio procent av det slutgiltiga priset. Det är vanligast att handpenningen betalas till mäklarfirmans konto och står kvar där tills villkoren i köpeavtalet är uppfyllda. Då ordnar mäklaren och banken med alla överföringar av pengar.
  • Bolånet kan du söka online. När bolånet läggs upp behöver du besluta om ränta och om du vill amortera mer än amorteringskraven. Då kan det återigen vara bra att gå igenom listan på vad ränteläge och amorteringskrav egentligen betyder.

Illustration: Amanda Berglund

8. Dags för flytt

Ofta tar flyttstädning och packning längre tid än du tror. Ta chansen att samla ihop familj och vänner för en heldag i aktiviteternas tecken! Några tumregler för en enkel flytt:

  • Gör dig av med saker du inte använt på två år.
  • Köp inte nya grejer förrän du tagit exakta mått på nya stället.
  • Boka hjälp i tid! Ring en flyttfirma eller locka kompisgänget med pizza – då får du ett helt fotbollslag som ställer upp gratis!

9. Fråga om hjälp

I bostads- och lånedjungeln är det inte alltid lätt att hänga med i svängarna med alla olika begrepp och skeenden som förekommer. I Nordeas bostadsguide hittar du nyttig information och hjälp på vägen i samband med ditt bostadsköp. Självklart är du välkommen att ringa Nordeas dygnet-runt-öppna kundtjänst på 0771-22 44 8 för smarta tips kring ekonomi. Här hittar du fler tips på hur du gör en bättre affär när du köper bostadsrätt.

10. Sätt nycklarna i dörren

Att du lyckats köpa ditt första boende är något att vara extremt stolt över. Stanna i den känslan när du kommer in i din lägenhet för första gången. Sätt nycklarna i dörren, kliv över tröskeln och ta in känslan av att det här är ditt alldeles eget ställe som du själv gjort dig förtjänt av.

Detta är en sponsrad artikel i samarbete med Nordea.