Föregående Nästa

1 av 10 tvättar inte händerna på jobbtoan

1 av 10 tvättar inte händerna på jobbtoan
18 november 2010

En av fem svenskar anser att toaletten på jobbet är ofräsch. En av tjugo är så äcklade att de sällan eller aldrig använder den. Men tro inte att du är säker bara för att du kniper på jobbet − av de som vågar sig in struntar en av tio i att tvätta händerna.

Annons

Denna nödvändiga kunskap levereras i pappersföretaget Torks undersökning Toalettbarometern rapporterar Dagens Nyheter. Där framgår även att knappt hälften av oss svenskar vågar säga till kollegorna när vi tycker att toaletten är ofräsch. Mindre konflikträdda är man i England och Frankrike, men knappast i Finland – där endast 16 procent vågar höja rösten mot toasnusket.

Är toalettbesök en viktig aspekt när du söker jobb ska du inte flytta till Frankrike. Nästan hälften av fransmännen anser att toaletterna på deras arbetsplatser är ofräscha. Det är också i Frankrike flest arbetare undviker toaletten: hela en av fem uträttar hellre sina behov annorstädes. Två av fem fransmän är också rädda för att bli smittade av sjukdomar på jobbtoan. Sån toasmitta skrämmer inte oss i Sverige. Med våra åtta procent bacillrädda är vi modigast i Europa. Räddast är man i Polen, där över hälften är oroliga att bli sjuka av en toalettvisit.

Att en av tio svenskar erkänner att de stuntar i att tvätta händerna när de lämnar toaletten för att gå ut och ta i kaffepannor, tangentbord, dörrhandtag och skaka hand kan ju låta äckligt. Men vi kommer med våra 87 procent handtvättare faktiskt på en fjärdeplats i Europa i renlighet. Endast i England, Tyskland och Finland är man mer hygineiska. Där tvättar sig hela 89 procent.

Ebba Arnborg
Publicerad 18 november 2010
Föregående Nästa