PRV (Patent- och Registreringsverket)

På PRV arbetar vi med nya idéer i teknikens framkant – varje dag. PRV ger ensamrätt till tekniska idéer, varumärken och design. Vår uppgift är även att stärka Sveriges tillväxt och konkurrenskraft genom att sprida kunskap om immaterialrätt och dess värde.

På PRV är vi ca 350 anställda varav ca 127 är patentingenjörer. Vi har överlag en jämn könsfördelning mellan kvinnor och män och vår snittålder bland ingenjörerna är 42 år.

Att arbeta på PRV

PRV är centret för immateriella rättigheter. Vi arbetar för ökad innovation och tillväxt i Sverige. Genom att sprida kunskap om immateriella tillgångar och granska och registrera patent, varumärken och design skapar vi förutsättningar för en konkurrenskraftig företags- och forskningsvärld. Hos oss arbetar bland annat patentingenjörer, jurister och varumärkeshandläggare. Vi har även en marknadsavdelning som aktivt arbetar med att marknadsföra våra tjänster samt ett antal stödfunktioner inom IT, ekonomi, HR och service.

Vilka befattningar finns på PRV?

Vi rekryterar vanligtvis civilingenjörer två gånger per år. Vi rekryterar även jurister med intresse för immaterialrätt kontinuerligt. Vad våra medarbetare ofta lyfter fram som en drivkraft i arbetet är den samhällsnytta de bidrar med samt att de får utlopp för sitt språkintresse.

Vad erbjuds mig som ingenjör?

Som patentingenjör arbetar du i teknikens framkant. Du granskar och bedömer uppfinningar från nationella och internationella kunder inom ditt teknikområde. När du börjar som patentingenjör genomgår du vår unika utbildning inom patent och immaterialrätt där teori varvas med praktik.

Vad erbjuds mig som jurist?

Som jurist är din huvudsakliga arbetsuppgift att författa beslut i olika ärenden inom avdelningens verksamhetsområden. Du förväntas också bistå handläggarna med hjälp i deras vardagliga arbete samt ha en god överblick av rättsutvecklingen inom arbetsområdena.

Arbetet kan också innefatta rättsutredningar, författa remissvar och andra yttranden samt representera PRV internationellt i frågor relaterade till sakområdet.

Vilka utvecklingsmöjligheter finns det?

Ett arbete hos PRV ger dig flera olika utvecklingsmöjligheter. Som exempel kan nämnas att du som nyanställd ingenjör får 18 månaders unik specialutbildning till att bli patentingenjör. Möjlighet finns också till intern vidareutbildning för att bli patentexpert. Många av PRV:s medarbetare har också andra spännande roller, exempelvis rollen som presentatör. Våra presentatörer är PRV:s ansikte utåt, de syns på mässor och utbildningar med syftet att hjälpa entreprenörer, innovatörer, företagare och olika typer av affärsrådgivare att få ökad kunskap om immateriella tillgångar. Andra utvecklingsmöjligheter är processägare och projektledare.

PRV är en efterfrågad kunskapskälla i många avseenden, inte minst av journalister som ofta vill ha vårt stöd i olika frågor, skolor, företag och företagsrådgivande organisationer.

PRV har dessutom, för tredje året i rad, utnämnts till en av Sveriges 100 mest spännande arbetsgivare 2016. Motiveringen lyder så här: ”PRV är en viktig samhällsaktör som erbjuder intellektuella och utmanande arbetsuppgifter för sina medarbetare. Som en kunskapsintensiv organisation satsar PRV framgångsrikt på kompetensutveckling och myndigheten har en välutvecklad struktur med en rad utbildningssteg. Det stora fokuset på medarbetarna visar sig också i arbetet för att skapa en god balans mellan arbete och fritid. Tillsammans med en gedigen mångfald- och jämställdhetsplan står det klart att PRV utses till ett av Sveriges 100 Karriärföretag 2016.”

Vad erbjuder arbetsplatsen?

Förutom självständiga, intressanta och omväxlande arbetsuppgifter kan PRV erbjuda dig en mänsklig arbetsplats. Vi tillämpar flexibel arbetstid vilket ger dig möjlighet att planera ditt arbete och styra din arbetstid. Vi vill att våra medarbetare även ska hinna med att ha ett liv utanför jobbet och ha tid för familj, vänner och fritidsintressen. Vi vet att medarbetare som mår bra också presterar bra. Därför erbjuder vi bland annat friskvårdsbidrag som en uppmuntran till att motionera regelbundet.

Värderingar som pekar ut riktningen för vår organisationskultur:

  • Professionalism
  • Omvärldsfokus
  • Framåtanda
  • Engagemang

Artiklar om PRV (Patent- och Registreringsverket)

PRV högprioriterar employer branding

PRV högprioriterar employer branding

PRV, Patent- och registreringsverket har utsetts till Årets Employer Branding-företag 2018. En av medarbetarna är HR-specialisten Theresia Lasu Waleij, som började på PRV 2016 men har ägnat sig åt arbetsmiljö, ledarskap och värderingsfrågor i över 15...

”Arbetstiden du investerar får du också tillbaka”

”Arbetstiden du investerar får du också tillbaka”

För att välja rätt bandnamn, se till att köpcentrumets namn är ledigt eller för att söka skydd för din nya app. Det är till Patent- och registreringsverket, PRV, du vänder dig om du vill skydda din uppfinning, ditt varumärke eller din design med immateriella...

”Vi vet vad som är på gång inom olika teknikområden”

”Vi vet vad som är på gång inom olika teknikområden”

Det var den tvärvetenskapliga aspekten och möjligheten att kombinera teknik och juridik som lockade Cecilia Forslund till Patent- och registreringsverket (PRV). Sedan två år tillbaka arbetar hon som patentingenjör inom bygg-teknik på enheten för allmän...

“Det som är ute på marknaden nu är gammal teknik för oss”

“Det som är ute på marknaden nu är gammal teknik för oss”

Som patentingenjör på Patent- och registreringsverket (PRV) får Astrid Hagqvist inblick i den absolut senaste tekniken. – Jag får lära mig allt från hur självkörande bilar fungerar till hur den nya hoverboarden kommer att se ut om tio år. Det som...

Hos PRV kan Finn både vara ingenjör, pappa och thaiboxare

Hos PRV kan Finn både vara ingenjör, pappa och thaiboxare

Hösten 2013 började Finn Klemming Eklöf arbeta som patentingenjör hos Patent- och registreringsverkets (PRV) avdelning för mätteknik. Jobbet innebär att han granskar och bedömer uppfinningar inom området. Hur kom det sig att du började hos PRV? –...

Detektivarbete på innovationens moderbolag

Detektivarbete på innovationens moderbolag

Ett stenkast från Stockholm stadion i kvarteret Uppfinnaren sitter PRV sedan snart 100 år tillbaka. Tegelbyggnaden med sin gedigna trädörr får besökarna att känna historiens vingslag redan i entrén. Här inne arbetar Jimmie Femzén, patentingenjör...