”Alla förtjänar en rättvis rättegång”
1 Nov 2016 kl: 00:00

”Alla förtjänar en rättvis rättegång”

Hanna Lindbloms resa till försvarsadvokat och delägare på anrika advokatbyrån Althins började i femte klass. Hennes vän hade blivit antastad av en lärare, så Hanna bestämde sig för att agera ombud och föra vännens talan mot både läraren och skolan.

– Jag insåg att jag fascinerades av att föra hennes kamp, och att argumentera å hennes vägnar. När jag berättade vad som hade hänt för mina föräldrar sa de: ”Men Hanna, det låter ju som att du kanske borde bli advokat?”

Sagt och gjort. Efter sin examen från juristlinjen på Lunds universitet kontaktade hon den välkände advokaten Peter Althin och bad om att få jobb på hans byrå.

– Peter Althin är och var den perfekta advokaten – han har pondus och kunskap, men också den ödmjuka glimten i ögat. Jag hade redan bestämt mig för att det var där jag skulle jobba, och efter att ha tjatat i över ett år gav han med sig.

Läs mer: Folkets fiender: parkeringsvakten

Läs mer: ”Du får inte ta angreppen personligt”

Tjugo år senare är Hanna en flitigt anlitad försvars- advokat av klienter med alla möjliga sorters bakgrunder, som misstänks för lika många sorters brott. En av hennes mest uppmärksammade klienter är Engla-mördaren Anders Eklund, när han utsattes för grov misshandel på anstalten – vilket inte alltid föll väl ut hos allmänheten. Hur motiverar hon sitt yrke för de som ifrågasätter henne?

– Jag får den frågan ofta, och det är ganska enkelt: Jag försvarar bara deras rätt till en rättvis rättegång. Det är inte min uppgift att döma, det gör domstolen. När jag var målsägarbiträde för Anders Eklund hörde många av sig och frågade: ”Hur kan du?!” och var påverkade av den i mina ögon ganska ensidiga medierapporteringen. Men han har rätt till juridisk hjälp enligt vårt rättssystem, och han har bett mig hjälpa honom. Därmed inte sagt att jag sympatiserar med det han har gjort, det kommer jag aldrig att göra.

Enligt Hanna brukar många av de som klagar föra fram emotionella argument, som: ”Hur kan du försvara honom, tänk om det var din familjemedlem han hade mördat?”

– Då brukar jag svara: ”Tänk om det var din familjemedlem som var misstänkt för mordet? Skulle du inte vilja att hen fick ett bra och rättvist försvar då?” Och då brukar folk få sig en tankeställare. Jag förstår att det kan vara svårt att koppla bort känslorna ibland, och bara tänka rationellt – men en advokat måste göra det varje dag. Även om det är svårt ibland.