Alexander kom in på yrkeshögskolans populäraste utbildning
Din framtid 5 Apr 2022 kl: 09:56

Alexander kom in på yrkeshögskolans populäraste utbildning

När Alexander gick i tankarna om att studera lockade inte universitetets teoretiska värld. Istället hittade han sin drömutbildning på en yrkeshögskola. 

–  Jag ville hitta en utbildning med tydlig koppling till arbetsmarknaden, där jag kunde få göra mycket praktik och samtidigt använda mina tidigare arbetslivserfarenheter, säger Alexader, student på yrkeshögskola.

När pandemin slog till bestämde sig flygvärden Alexander Ghandour för att karriärväxla. Utbildningen han kom in på tillhör den nu populäraste utbildningsinriktningen inom yrkeshögskolan – utbildningar inom bank och försäkring, med fler än elva sökande per plats.

Det har snart gått två år sen Alexander Ghandour sa hej då till flygbranschen och sökte till yrkeshögskolan för att börja om på nytt.

– Jag hade läst på universitetet men kände att det var för teoretiskt för mig. Jag ville hitta en utbildning med tydlig koppling till arbetsmarknaden, där jag kunde få göra mycket praktik och samtidigt använda mina tidigare arbetslivserfarenheter, säger Alexander.

Efter att ha bläddrat igenom alla utbildningar på yrkeshogskolan.se fastnade han för en utbildning till försäkringsrådgivare.

– Det var mycket tryggheten som lockade. Jag ville ha ett mer kvalificerat yrke, men också välja en bransch som jag trodde skulle klara kommande kriser. Försäkringsbranschen är tuff och utmanande att jobba i men den är inte lika känslig som många andra branscher, säger Alexander.

Han skickade in en ansökan och blev antagen på första försöket. När utbildningen drog igång förstod han från första dagen att han hittat rätt.

– Det var 30 företag som kom och erbjöd oss LIA-plats. Det var bara för oss att välja och vraka hur vi ville, säger Alexander.

För Alexander blev LIA-platsen en riktigt bra matchning. Han valde ett amerikanskt försäkringsbolag som värdesatte hans internationella erfarenheter. Han har kunnat jobba extra på sin LIA-plats under utbildningen och dessutom fått göra två veckor på kontoret i London.

– Möjligheten att komma ut på LIA var en viktig morot innan jag påbörjade utbildningen och det har också visat sig vara helt ovärderligt för mig. Jag har fått ett viktigt kontaktnät och kommit in ordentligt i branschen, säger Alexander.

Yrkeshögskolans populäraste utbildningar 2021

Utbildningsinriktningar med störst antal behöriga sökande per plats 2021 (antalet behöriga sökande). Statistiken är från SCB.

1. Utbildningar inom bank och försäkring 11,3 (1191)

2. Digital analys/market automation 9,9 (993)

3. Utbildningar inom marknadsföring 9,8 (3659)

4. Apotekstekniker 9,8 (1716)

5. Utbildningar inom e-handel 9,3 (3215)

Du kan ta del av yrkeshögskolans utbildningsutbud på yrkeshogskolan.se.