Årets IT-Kvinna 2019 – Carolin Solskär
4 Okt 2019 kl: 00:00

Årets IT-Kvinna 2019 – Carolin Solskär

Carolin Solskärs krokiga väg till Årets IT-kvinna sticker ut. Hon inledde sin karriär som sjökock. Då var hon bara 14 år och under de kommande nio år till sjöss korsade hon Atlanten nio gånger och befann sig bland annat i Bermudatriangeln fredagen den 13:e. Efter en dubbelexamen i data-systemvetenskap och företagsekonomi började hon jobba på IT-jätten Microsoft och blev sedan rekryterad till rollen som Innovationschef på Nordic Tech House.

– Jag är otroligt stolt över att bli utsedd till Årets IT-Kvinna 2019. Efter många år av finalistplatser för utmärkelser som Årets IT-tjej och Årets unga ledare känns det härligt att äntligen ta hem detta. Det bevisar att det hårda arbetet jag har gjort under de senaste åren har varit av värde. Det är lätt att se på någon som åstadkommit något och tro att det bara ”hände över en natt” – men det ligger många år av slit och uppoffringar bakom, säger Solskär.

Efter en omtumlande vår står nu Nordic Tech House, med Carolin Solskär i spetsen, starkare än på länge och med en ljusare framtid än någonsin. Förutom att få bolaget på en ny bana, kommer Solskär ägna stor del av sin tid till att rekrytera och föreläsa. Något som ligger henne väldigt varmt om hjärtat och som Linus Kaasik, medgrundare av Nordic Tech House, ser som en självklart och en del av bolagets DNA.

– Man kan nästan beskriva Carolin som vår bästa off-line-kanal. Hon ger vårt nördiga Tech-bolag ett ansikte och en personlighet som alla kan relatera till. Dessutom blir det, för alla våra kunder och potentiella kollegor, väldigt tydligt att vi står för mångfald i alla led när det är Carolin som driver vår innovation. Hon sätter tonen, vi andra hakar på, säger Linus Kaasik, Head of Growth och medgrundare på Nordic Tech House.

Det är Universum i samarbete med CGI som står bakom den prestigefyllda utnämningen. Genom att Carolin får denna utmärkelsen vinner hon också ett mentorskap med CGIs VD Pär Fors.

– ”Med mod att utmana invanda normer och mönster och med ett brinnande hjärta för jämställdhetsfrågor har Carolin Solskär på ett imponerade och inspirerande sätt skapat nya arenor för att nå ut med sitt budskap. Med sitt engagemang och sin inställning så agerar Carolin på ett sätt som skapar ringar på vattnet bortom den klassiska IT branschen och vidare ut i världen.” Lyder juryns motivering till varför Carolin Solskär tar hem priset som Årets IT-Kvinna 2019.

 

Carolin Solskär var en utan de två initiativtagarna till, och huvudorganisatör av #metoo-manifestationerna som skedde i 14 städer i Oktober 2017. Utöver det har Solskär startat upp och varit engagerad i en rad olika projekt både för att få fler kvinnor in i it-branschen samt främja jämställdhet. Hon har blivit kallad en av de viktigaste rösterna i #metoo-rörelsen i Sverige, samt få mottaga en rad priser såsom Stora Kommunikationsprisets Hederspris 2018, Årets Superkommunikatör 2018 och Årets Uppstickare 2017.

 

Om ”Årets IT-Kvinna”

Årets IT-Kvinna tillägnas en kvinna som på något sätt är en förebild och som inspirerar andra i branschen. Hon drivs av att göra skillnad och brinner för jämställdhet mellan kvinnor och män inom IT, och vågar utmana det perspektiv som finns idag för att nå fullständig jämställdhet mellan män och kvinnor inom branschen.

2019 är första året CGI delar ut priset, men Årets IT-kvinna har delats ut sedan 2015. Tidigare vinnare är Unn Swanström (2015), Ishtar Touailat (2016), Malin Cronqvist (2017) och Carolin Runnquist (2018).

Om Nordic Tech House

Nordic Tech House grundades i slutet av 2017 och har sedan dess lanserat och utvecklat över 20 konsumentvarumärken genom digitala kanaler. Affärsidén är att systematiskt ta fram snabbväxande bolag, både på eget initiativ och tillsammans genom partnerskap.

Om CGI

CGI grundades 1976 och är ett av världens största företag när det handlar om att skapa effektiva och innovativa lösningar som hjälper kunder leverera bättre service, öka sin säkerhet, stärka sin konkurrenskraft eller effektivisera sin verksamhet.