15 Nov 2011 kl: 00:00

3 tips − Bli etikettsmart på jobbet

Vett- och etikett-gurun Magdalena Ribbing släppte nyligen sin bok Etikett på jobbet. I den beskriver hon hur man hanterar det mesta som kan hända på på kontoret.

 

Och visst uppstår det ofta jobbiga situationer. Alltifrån kollegan som snackar högljutt i telefonen till den som glufsar vid skrivbordet eller har en romans med en kollega.

 

 

 

Här är tips från Ribbings bok på hur du hanterar tre kniviga scenarion:

 

1. Kollegan som luktar illa

Alla är medvetna om det, men ingen vågar säga till. Hellre undviker man kollegan i korridoren än försöker formulera det svåra ”Du luktar illa” på ett snällt sätt.

 

Var etikettsmart: Låt helst en kollega som har en bra relation med den som luktar illa prata med honom eller henne i enrum. Var inte aggressiv eller anklagande, utan försök få personen att förstå att det är för dennes skull du påpekar detta. Och att du hoppas att denne skulle göra dig samma tjänst om du var i en liknande situation.

 

 

2. Elaka kommentarer

Vissa njuter av att sänka andra. Den humoristiska piken som svider till eller kommentaren som trycker ned dig på mötet.

 

Var etikettsmart: Mobbing ska inte tolereras på kontoret så du har all rätt i världen att säga ifrån. Möt personens kommentar med ett vänligt ”Hur då, menar du?”, ”Kan du förklara lite tydligare varför du sa det du just sa?” eller ett enkelt ”Jaså det tycker du”. Oftast räcker det för att sätta personen ur balans och få den att tystna.

 

 

3. Det obesvarade mejlet

Du har mejlat kollegan. Efter några dagar har du fortfarande inte fått något svar, trots att du ställde en konkret fråga.

 

Var etikettsmart: Oavsett om personen kan besvara din fråga eller inte bör du få ett svar, om så ett ”Tyvärr kan jag inte svara på din fråga”. När du skickar påminnelsemejlet skriv i ämnesraden ”Omsänd fråga”. Får du skicka ett tredje mejl ändra till ”Påminnelse om obesvarad fråga”.

 

 

Vinn Magdalena Ribbings bok ”Etikett på jobbet”!
Tävlingen är avslutad. Stort grattis till vinnarna! Kolla in fler tävlingar på shortcut.nu/tavling.