2023 är året med många lediga dagar
Din karriär 20 Feb 2023 kl: 16:19

2023 är året med många lediga dagar

Mitten på februari, en seg januari månad i backspegeln och fortfarande långt kvar till påsk. Just den här tiden på året är extra tuff för många svenskar. Det är fortfarande kallt, mörkt och sommarens semester känns långt bort. Men faktum är att 2023 blir ett år med ovanligt många lediga dagar.

Tuffa ”oxveckor” i början av året­
Många svenskar tycker att vardagen känns lite extra seg just nu. Även om vi går mot ljusare tider och man har börjat ana något mer dagsljus så är de fortfarande långt kvar till nästa längre ledighet samtidigt som jul och nyår känns avlägset. Just den här tiden på året kallas sedan gammalt för ”oxveckorna”, ordet syftar på en period på året då man arbetar lite extra hårt. Man sliter som en oxe, med andra ord. Men, 2023 faktiskt är ett år med ovanligt få arbetsdagar.

Färre arbetsdagar gör 2023 till arbetstagarens år
Under 2023 har vi 251 vanliga arbetsdagar. Vilket faktiskt är två färre än både 2021 och 2022. Nästa år ser det likadant ut som i år, men 2025 blir ännu bättre – behöver vi bara gå till jobbet 249 dagar.
– De här åren, med ovanligt få arbetsdagar, brukar kallas ”arbetstagarens år”, detta i kontrast med år som 2021 och 2022, som snarare var att betrakta som år till fördel för arbetsgivarna, förklarar Fanny Fremdling, People Business Partner på HR- och löneleverantören SD Worx. 

Vabbandet förväntas nå rekordnivåer
Sannolikheten är dock stor att många arbetare kommer jobba färre dagar än så, då vi fortfarande har ett samhälle under påverkan av covid-19 och också flera andra sjukdomar som härjar. Förra året slog svenskarna rekord i vabbande, och det mesta tyder på att det kommer fortsätta åka 2023. Jämfört med åren innan pandemin lägger Försäkringskassan nu omkring 25 procent mer på att kompensera för den ökande sjukfrånvaron. Om det verkligen beror på att vi faktiskt är sjukare nu, eller snarare på att vi är försiktigare och mer benägna att stanna hemma med barnen även vid lättare åkommor, är dock fortfarande oklart. 


Använd semesterdagarna för att maxa ledigheten
Men det är naturligtvis inte bara av sjukdomsskäl som arbetare stannar hemma.

– Samtliga anställda i Sverige har ju även en laglig rätt till minst 25 semesterdagar om året. För många är det ännu fler, till exempel genom kollektivavtal eller förhandlingar med arbetsgivaren. Alla heltidsanställda måste ta ut minst 20 semesterdagar per år, säger Fanny Fremdling. 

Resterande dagar kan sparas i upp till fem år, men sedan är det arbetsgivarens skyldighet att se till att även dessa används. Enbart i undantagsfall kan de bytas mot pengar. Genom att använda de betalda semesterdagarna på ett smart sätt, till exempel i samband med första maj och nationaldagen, går det att få ut några extra långhelger i år.

– Fundera på vad som ger dig bäst återhämtning. En del tycker att en längre ledighet under sommaren ger bäst återhämtning, medan en del tycker att det är ett stort värde i att kunna ta t. ex. fredag och måndag ledigt då och då för att få fler långhelger under året, avslutar Fanny Fremdling.