”Våra värderingar genomsyrar allt vi gör och hur vi gör det”

”Våra värderingar genomsyrar allt vi gör och hur vi gör det”
09 november 2017

Som ett av världens största företag i sin bransch erbjuder H&M gruppen inte bara fantastiskt mode – de ger även medarbetarna oändliga karriärmöjligheter. Emelie Larsson, Alexandra Duca och Linus Wahlsten berättar hur teamwork, en tro på människan och entreprenörsanda hjälper både dem och H&M gruppen att växa.

I en av H&M:s butiker på Drottninggatan i Stockholm sammanstrålar Emelie Larsson, Alexandra Duca och Linus Wahlsten framför de senaste höst- och vinternyheterna. Som Business Controllers på det globala modeföretaget ser de inte bara plaggens design – de är även väl medvetna om de analyser, strategier och beslut som gör att ett specifikt plagg finns i ett visst antal exemplar och hänger på en särskild plats i butiken.

– Det är väldigt spännande att få kombinera siffror och analyser med den kreativitet som finns i modebranschen. Jobbet skiljer sig från Business Controller-rollen hos många andra företag eftersom vi arbetar tätt ihop med Designers, Inköpare, Merchandisers och andra som inte är ekonomer – och allt gör vi som ett enda team, säger Linus.

I samma kvarter som den populära butiken finns ett minst lika pulserande modemecka, nämligen H&M:s huvudkontor. Här samarbetar de olika funktionerna för att företaget ständigt ska ligga i framkant. För ungefär tre år sedan kom Emelie, Alexandra och Linus hit för första gången och sedan har de tagit sina egna karriärvägar inom H&M gruppen. Efter några år i konsultbranschen började Emelie på H&M:s globala inköpskontor som Business Controller och här har hon gått via en mindre sektion till den större L.O.G.G. Man. Alexandra har ett brinnande intresse för e-handel och jobbar som Business Controller på Online Sales. Linus började på H&M gruppens varumärke Monki som Business Controller och arbetar i dag på Weekday, där han är Head of Controlling.

– Som Business Controller förvandlar du analyser till actions, är en informell ledare i teamet och ansvarar för att maximera försäljning och lönsamhet, berättar Emelie. Att driva din avdelning framåt tillsammans med teamet blir som att driva ett eget företag – med skillnaden att ni har en global aktör i ryggen.

 Att H&M gruppen har röstats fram som en av Sveriges bästa arbetsgivare beror till stor del på företagskulturen och värderingarna, tror Emelie, Alexandra och Linus.

– Våra värderingar genomsyrar allt vi gör och hur vi gör det. Till exempel vill vi ständigt förbättra oss och det är en viktig del av vardagen på Online Sales, eftersom både e-handelsbranschen och H&M växer och förändras snabbt. Nyligen ledde det exempelvis till att mitt team tillsammans med IT initierade ett projekt för att förbättra kundupplevelsen i appen ytterligare. Ett fantastiskt samarbete över avdelningarna gör att vi växer tillsammans, säger Alexandra.

Entreprenörsanda och en tro på människan är andra värderingar som präglar H&M gruppen, och gör att medarbetarna får ta ett stort ansvar och har möjlighet att påverka redan från dag ett.

– Strax efter att jag började här identifierade jag en stor försäljningsmöjlighet på den amerikanska marknaden, beslutade att ta action på det och fick snart se fantastiska resultat. Det är både häftigt och inspirerande att de beslut vi tar här påverkar vad modekonsumenter ser världen över, säger Emelie.

H&M gruppens framåtanda och platta organisation gör det inte bara möjligt att påverka verksamheten – kombinerat med företagets storlek finns även oändliga möjligheter att utvecklas långsiktigt.

– Business Controller-rollen är en perfekt start på karriären här eftersom den öppnar många dörrar, och H&M uppmuntrar dig verkligen att se olika delar av organisationen, säger Emelie, och Alexandra tillägger:

– En av mina tidigare kollegor har flyttat till Hongkong, en annan har gått till inköpskontoret och en tredje till produktion. Förutom olika avdelningar och länder kan man också jobba på något av varumärkena, till exempel ARKET som lanserades tidigare i år. Karriärmöjligheterna begränsas bara av din nyfikenhet och dina mål.

Josefin Svenberg
Publicerad 09 november 2017

Artiklar

Se alla artiklar
Spara artikel
”Alfa Laval är ett ambitiöst och snällt företag”
Spara artikel
”Vi är en förändrings-benägen 100-åring”
2017-11-09

”Vi är en förändrings-benägen 100-åring”

Spara artikel
“Vi knyter ihop våra kompetenser”
2017-12-04

“Vi knyter ihop våra kompetenser”

Spara artikel
”Här finns ett engagerat ledarskap och en närvarande ledning”
2017-12-18

”Här finns ett engagerat ledarskap och en närvarande ledning”

Spara artikel
”Innovation och digitalisering är en hygienfaktor hos oss”
2017-11-09

”Innovation och digitalisering är en hygienfaktor hos oss”

Spara artikel
”Att vara ute och möta våra kunder gör att man utvecklas snabbt”
2017-11-09

”Att vara ute och möta våra kunder gör att man utvecklas snabbt”

Spara artikel
”Jag bidrar till att världen får bättre skördar”
2017-11-15

”Jag bidrar till att världen får bättre skördar”