”Att komma till Preem var som att komma till en drömvärld”

”Att komma till Preem var som att komma till en drömvärld”
20 december 2017

Preems Svanenmärkta diesel gör dem världsunika och arbetet mot visionen att leda omvandlingen mot ett hållbart samhälle fortsätter med full kraft. Det var även något som lockade värdestyraren Iman Hussein till företaget.

Som värdestyrare för Preem är civilingenjören Iman Hussein ansvarig för att hitta det mest lönsamma sättet att driva bolagets raffinaderi, ur både tekniska och ekonomiska aspekter. Från sin arbetsplats på Preems huvudkontor i Stockholm för han ständiga diskussioner med olika discipliner inom företaget.

– Vi värdestyrare gör ekonomiska kalkyler och ser till så att företaget köper rätt råvaror och säljer kvalitativa varor till ett rimligt pris. Råoljorna har olika kvalitet och vi köper dem som passar bäst ur ekonomisk och teknisk synpunkt till respektive raffinaderi. Vi optimerar synergierna mellan våra raffinaderier i Lysekil och Göteborg. Värdestyrare på Preem är ett mångsidigt arbete som jag tycker är fantastiskt roligt, säger Iman.

Preem har Sveriges näst största hamn, i Lysekil, och exporterar stora mängder drivmedel till länder i och utanför Europa.

– Jag tror inte att många vet att Preem är ett av Sveriges största exportföretag. Vi har hela värdekedjan från inköp av råvaror, vi processar och skeppar ut varor till våra depåer och exporterar stora mängder drivmedel utanför Sverige, säger Iman och fortsätter:

– Alla behöver drivmedel, som det ser ut nu, och vi är en del av lösningen. Därför jobbar vi med hållbarhet på många olika plan. Vi vill successivt gå över från fossila bränslen till förnybara alternativ. Vi gör fossila bränslen på ett väldigt energieffektivt sätt och jobbar hårt för att reducera koldioxidutsläpp på våra anläggningar och ute på vägarna. Preem är världens enda bolag som har Svanenmärkt diesel vilket är fantastiskt. Preem Evolution Diesel Plus innehåller minst 50 procent förnybar andel och den kommer till största delen från restprodukter från skogsindustrin i form av tallolja.

Att Preem har ett ständigt fokus på att hitta förnybara alternativ är en av anledningarna till att Iman fastnade för bolaget.

– Det är inte bara på diesel som vi ligger i framkant, vi har också en grönare standard på bensin med vår Preem Evolution Bensin. Vi har en vision och värderingar som inte bara står skrivet på ett papper. Preem jobbar dagligen med att leda omvandlingen till ett hållbart samhälle och det genomsyrar verkligen hela bolaget.

Ett välkomnande företag med en öppenhet och en inkluderande kultur. Så beskriver Iman Preem som arbetsgivare.

– Det är ett företag som värdesätter sina anställda. Vi jobbar som ett team, det finns en öppen-het och en accepterande kultur. Alla välkomnas med öppna armar och det har jag själv upplevt. Jag kom från skolan i Stockholm till lilla Lysekil och fick världens omhändertagande och alla förutsättningar för att göra ett bra jobb. Jag var en i gruppen från dag ett och kollegorna hjälpte mig med de problem jag mötte. Att ge nyutexaminerade ett sådant ansvar är också ett sätt att visa att man välkomnar nya medarbetare.

Iman började som nyexaminerad ingenjör på raffinaderiet i Lysekil, därefter var han processingenjör med ansvar som energiledare för hela raffinaderiet. De flesta som jobbar på Preem är väldigt engagerade i hållbarhetsfrågorna, berättar Iman.

– Att komma till Preem var som att komma till någon slags drömvärld. Som nyutexaminerad fick jag ett stort ansvar och kände mig stolt över att jobba med de frågor som jag brinner för. Jag har höjdpunkter varje dag och får uppleva dem med fantastiska arbetskamrater och kollegor. Vi jobbar alltid tillsammans för att optimera lönsamheter. Det finns inget jag – det är vi i gruppen, säger Iman och fortsätter:

– Här är jag med och gör skillnad för klimatet. Är man, som jag, intresserad av processer så är möjligheterna stora att vara med och göra saker bättre.

Tina Lindström Carlsson
Publicerad 20 december 2017

Artiklar

Se alla artiklar
Spara artikel
”Här finns ett engagerat ledarskap och en närvarande ledning”
Spara artikel
”Jag bidrar till att världen får bättre skördar”
2017-11-15

”Jag bidrar till att världen får bättre skördar”

Spara artikel
”Att vara ute och möta våra kunder gör att man utvecklas snabbt”
2017-11-09

”Att vara ute och möta våra kunder gör att man utvecklas snabbt”

Spara artikel
”Vi är en förändrings-benägen 100-åring”
2017-11-09

”Vi är en förändrings-benägen 100-åring”

Spara artikel
”Det är genom samarbete och engagemang framgång nås”
2017-12-18

”Det är genom samarbete och engagemang framgång nås”

Spara artikel
”På en innovativ arbetsplats blir det aldrig tråkigt”
2017-11-09

”På en innovativ arbetsplats blir det aldrig tråkigt”

Spara artikel
“Vi knyter ihop våra kompetenser”
2017-12-04

“Vi knyter ihop våra kompetenser”