Meny

Lantmäteriet lägger Sveriges pusselbitar på plats

Lantmäteriet lägger Sveriges pusselbitar på plats
04 december

Lantmäteriet är bäst på att sätta gränser. Hit vänder sig kommuner, företag, myndigheter och privatpersoner för att kartlägga Sverige. Arbetsklimatet är däremot allt annat än begränsande – här frodas nya idéer och lysande framtidsutsikter.

Vem du än är så berörs du av Lantmäteriets arbete. Ett arbete som på daglig basis ritar om Sveriges karta och ser till att rätt gränser dras och registreras. Lantmäteriambassadörerna Lukas Petré och Annelie Hörberg berättar om ett samhällsnyttigt myndighetsarbete som är både utvecklande och kul. De är båda glada, men inte förvånade, över att deras arbetsgivare nominerats till priset som Årets employer branding-företag.

Frihet och förtroende

Gränsdragande arbetsuppgifter till trots erbjuder Lantmäteriet ett arbetsklimat fullt av frihet och rymliga ramar, berättar Annelie och Lukas. Att man gemensamt utgår från en tydlig värdegrund sätter tonen för arbetsdagen och dess uppgifter. Värdegrunden formuleras: ”Se, le och ge” eller helt enkelt ”Öppenhet, service och handlingskraft”.

– Det där med leenden är viktigt för oss. Vi har en väldigt bra avvägning mellan professionalitet och informell jargong. Arbetsuppgifter och möten sköts korrekt utan att man för den sakens skull behöver tappa spontanitet och glada miner, menar Annelie.

– Vårt arbete är viktigt och varierande. Lantmäteriet har förtroende för sina medarbetare, något som avspeglar sig i bland annat våra flexibla arbetstider. Vi litar på varandra och allas vilja att fullfölja sina arbetsuppgifter, säger Lukas.

Digitaliserad gränsdragning

Nya tider kräver nya metoder och Lantmäteriet satsar på digitalisering för att effektivisera och underlätta.

– Vi är en myndighet med Sveriges bästa för ögonen. Naturligtvis strävar vi efter att använda de mest effektiva verktygen för att utföra vårt uppdrag, förklarar Lukas.

Som exempel ser man det som ett naturligt steg att sluta trycka papperskartor. Istället kommer Lantmäteriet att satsa på de betydligt mer efterfrågade e-tjänsterna där motsvarande information erbjuds. E-tjänstens kartor blir utskriftvänliga för dem som fortfarande föredrar papperskartor.

– Att vårt arbete hela tiden har fotfäste i samhällsnyttan gör att det blir meningsfullt för våra anställda att gå till jobbet varje dag. Samtidigt är vi medvetna om att förändringar kräver att rätt kompetens finns här hos oss, säger Annelie.

Hitta framtidens medarbetare

Det framgångsrika employer branding-arbetet grundas på enkla principer, menar Annelie och Lukas.

– Vi berättar sanningen helt enkelt. Inget annat. Det handlar om att hålla sig uppdaterad. Vår verksamhet är stor och under ständig utveckling. När vi representerar Lantmäteriet måste vi alltid vara sanna med den dagsaktuella bilden av vår myndighet, säger Lukas.

– Vi samarbetar med skolor och knyter an till läroplanen för att på så sätt göra oss tillgängliga och relevanta för den yngre generationen. Framtidens medarbetare helt enkelt, berättar Annelie.

Liv Lövendahl
Publicerad 04 december

Fler Number One-artiklar

Nominerade
Spara artikel
Svenskt Näringsliv leder utvecklingen framåt
Spara artikel
”Vi gör något bra för Sverige vilket lockar talanger till oss”
2017-12-19

”Vi gör något bra för Sverige vilket lockar talanger till oss”

Spara artikel
Sofia Laurin till vänster och Marit Gisslar till höger.
2017-12-04

På EVRY har employer brandingarbetet sin givna plats

Spara artikel
Årets emeritus
2017-09-29

Årets emeritus

Spara artikel
Så vågar Stretch gå utanför det invanda
2017-12-04

Så vågar Stretch gå utanför det invanda

Spara artikel
Xylem vill planera långsiktigt för medarbetarna
2017-12-07

Xylem vill planera långsiktigt för medarbetarna

Spara artikel
Vattenfall tar framtiden på allvar
2017-11-10

Vattenfall tar framtiden på allvar